Politik

USA: världens största intressekonflikt när Donald Trump flyttar in i Vita Huset

Får en amerikansk president bjuda in gäster till Vita Huset för att diskutera sina privataffärer? Får en amerikansk president sko sig på sitt ämbetes bekostnad? Ja säger lagen, en president kan ipsi facto inte ha någon intressekonflikt.

Vilket betyder att Donald Trump kommer att kunna tjäna hundratals om inte tusentals miljarder dollar för sina privatföretag under de närmaste åren. Världens största syltburk har plötsligt öppnats får USA:s nästa president.

Julian Borger skriver i The Guardian: ‘A recipe for scandal’: Trump conflicts of interest point to constitutional crisis

Since the surprise outcome of the 8 November vote, foreign diplomats have been flocking to the newest Trump hotel in Washington to hear sales pitches about the business and vie to book their delegations into its rooms overlooking Pennsylvania Avenue for the inauguration on 20 January.

Trump, meanwhile, used a meeting with a delegation of Brexit activists including his closest British ally, Nigel Farage, to urge them to oppose wind farms which he felt would spoil the view from one of his Scottish golf courses. He also took time out from selecting cabinet officials to meet his Indian business partners and pose for pictures with them, while the Philippines government announced it was appointing his business partner in Manila as its next ambassador to Washington.

A day after a phone conversation between president-elect Trump and Argentinian president Mauricio Macri, Trump’s Argentinian associate – who was reported to have organised the call – confidently predicted that construction would start next year on the planned Trump Tower Buenos Aires, to be completed by 2020.

The associate, Felipe Yaryura, seemed supremely confident that the zoning restrictions that had stalled the project for years would soon be swept away.

Med Trump för USA verkligen en helt ny slags president som inte är bunden av några traditioner utan kan göra så gott som precis vad han vill.

Och varför inte, en av orsakerna till att väljarna ville ha Trump var ju att han är en miljardär.

3 thoughts on “USA: världens största intressekonflikt när Donald Trump flyttar in i Vita Huset

  1. San

    Jag hoppas att man kan smeta på honom en anal stor nog att få 2/3 av kongressen att rösta bort honom 2018.

    1. Lennart Post author

      San, det ska onekligen bli intressant att se hur Trumps första två år blir. Republikanerna kommer givetvis att stödja honom, men frågan är om demokraterna kan lyckas vinna nog med guvernörsposter i delstaterna 2018 för att återhämta sig så att man har en chans om fyra år. Svårt att säga. Det kan gå åt vilket håll som helst som jag ser det. Mycket kanske beror på hur effektiv Bernie Sanders kommer att bli.

Comments are closed.