Politik

Donald Trump gör USA stort igen genom att utmana Kina, USA-högern jublar

När Donald Trump sa att han ville göra USA stort igen så handlade det mest om att bryta med president Obamas försiktiga utrikespolitik och låta rallarsvingarna flyga. Som genom att ta ett gratulationssamtal från Taiwans (kvinnliga) president Tsai Ing-wen. Något som är så mycket tabu som man kan föreställa sig i USA:s relationer med Kina.

Vad Trumps tilltag visar Kina är att dom inte kommer att kunna lita på USA under de närmaste fyra till åtta åren, och att dom redan nu måste vidta åtgärder för att skydda sig från det nya “stora” USA.

Att USA-högern samtidigt jublar visar Trump hur lätt det är för honom att vinna poäng i USA även mot Kina.
Det enda problemet är att Kina nu kommer att ge igen, och hämnden är som bekant ljuv.

Det minsta man kommer att kräva är en öppen ursäkt från Trump. Det var något som Kina tvingade George Bush att göra , och det kommer Donald Trump förr eller senare också att få göra.

Pressklipp:

DN, DN1