Politik

Valskandalen i USA, nu klart att ingen vet vem som vann årets presidentval

Det amerikanska valsystemet är en skandal av episka proportioner. Man har inte majoritetsval, USA har heller ingen självständig valberedning vars uppgift det är att administrera presidentvalen. Istället sköts dom av majoritetspartiet i varje delstat. Som i alltför många republikanska delstater gör allt de kan för att försvåra för sina politiska motståndare att rösta. Lägg till det jerrymandering-processen där valkretsar dras för att minimera motståndarens röster. Och sist men inte minst, schabbiga röstmaskiner som ofta helt enkelt går sönder och gör rösträkningen osäker. Och nu till den stora skandalen, som länge har påpekas av experter. USA saknar en oberoende revisor-organisation som granskar valresultatet. Det är helt vansinnigt.

Hade Hillary Clinton inte givit upp på valkvällen utan omedelbart begärt en omräkning så hade hon mycket väl kunnat vinna. Hon hade i vilket fall ingen aning om vem som verkligen vann. Det vet vi ännu inte.

Sam Thielman skriver i brittiska Guardian: US election: broken machines could throw Michigan recount into chaos

Computer scientists have been sounding the alarm about shoddily made, insecure and incompatible voting machines for several years. The only way to find out whether technical problems or even malicious hacking have contributed large errors to the electoral tally is to audit the vote, wrote the University of Michigan’s J Alex Halderman in an affidavit supporting Stein’s call for a recount. Now that a recount is under way, Michigan officials are indeed finding major technical problems.

Jeremy J Epstein, a researcher with SRI, successfully campaigned in 2015 to have Virginia’s WinVote machines decertified when he discovered that the factory-set network passwords for WinVote voting machines were often “abcde” and “admin”.

USA är verkligen en stormakt på dekis, som inte ens klarar av att genomföra allmänna val. Och det finns inga tecken på att man kommer att försöka lösa alla problem kring hur valen sköts framöver heller.

Det här är en dödsstöt för den amerikanska demokratin. Att man inte ens kan genomföra demokratiska val.

3 thoughts on “Valskandalen i USA, nu klart att ingen vet vem som vann årets presidentval

  1. Christer W

    Amerikansk demokrati, kan det vara så att Canada och Mexico inte heller platsar i normen för demokrati.
    Eller ska vi kalla det som händer i us för något mer adekvat, penningens herravälde.

    1. Lennart Post author

      Christer, både och tror jag. Det är mer än pengarnas herravälde. Det republikanska partiet har blivit fundamentalistiskt och drar sig inte för att bryta mot gällande regler och normer för att få makten.

Comments are closed.