Politik

ALT-RIGHT media Breitbart News invaderar EU, med oanade konsekvenser för samhället

Internet utgör en dödlig fara för den fria pressen, den press som har varit baserad på tryckerier, papperstidningar, journalister och miljoninvesteringar. På internet kan vem som helst sätta upp sin egen blogg eller webbsajt i datormolnen och med en bråkdel av vad det kostar minsta lokaltidning konkurrera med den etablerade pressen. Speciellt om man fokuserar på klickbete, hatattacker och falska nyheter och vänder sig till alla de miljoner människor som aldrig läser den traditionella pressen.

Economist skriver om Alt-Right-rörelsens flaskepp, Breitbart News som nu invaderar EU:

Founded by Andrew Breitbart, the site is just nine years old. Its formula—outraging and fascinating readers with “clickbait”, occasional fake news, polemics and attacks on mainstream media—has taken off. Ten days after the election it said it had received 45m unique visitors in 31 days—modest compared with mainstream outlets. But its profile is rising rapidly on social media. In some time periods—for example, between May 13th and June 13th this year—it has boasted the highest number of social-media interactions for political content in English, beating established outlets like CNN, the Guardian and the Wall Street Journal. During that time its closest rival, the liberal Huffington Post, lagged by nearly 2m clicks and shares.

En av nycklarna till Breitbarts framgång är att man satsar på artiklar som får läsarna att kasta sig på sina tangentbord och kommentera, något som driver upp cirkulationen.

Hur Breitbart kommer att påverka det svenska samhället är ännu så länge svårt att säga. Men klart är att vi nu med Donald Trump och falska nyheter befinner oss i en helt ny och osäker värld.

Om det inte längre finns någon sanning så är det svårt att se hur samhället kan fungera.