Politik

Cambridge Analytica, Donald Trumps Pravda, hans personliga propagandaapparat

Vi befinner oss plötsligt i en värld där en 70-årig affärsman med ett Twitterkonto kan ta makten i världens enda supermakt och lägga grundvalen för en personlig propagandaapparat vars like vi inte har sett sen det Kalla Krigets dagar. En värld där sanningen inte längre existerar, där vi inte längre kan skilja mellan sanning och lögn. Där allt är relativt och där USA:s inkommande president håller på att bygga upp en personlig propagandaapparat som kan komma att dominera de amerikanska medierna under de närmaste fyra till åtta åren.
Den alltid lika läsbare Linus Larsson skriver i DN:

Linus Larsson: Åt alla och envar, en egen statlig version av sanningen om presidenten

Vi tar det en gång till: Cambridge Analytica. Tidigare Brexit-sidans expert på datadrivet kampanjande i Storbritannien. Senare Trump-kampanjens. Och snart kanske den nya USA-presidentens egen digitala propagandamaskin, specialiserad på att trycka ut rätt budskap till rätt person vid rätt tidpunkt.

Det öppnar för en svindlande framtidsbild där varje person serveras sin egen, skräddarsydda sanning om regeringen.

Till sin hjälp har företaget sin databas, som uppges innehålla 220 miljoner amerikaner och upp till 5000 uppgifter per person.

Det har varit märkligt tyst om Cambridge Analytica med tanke på dess roll i presidentvalet. Bara i september, alltså långt före valdagen, köpte Trumps kampanj tjänster för fem miljoner dollar. Företaget mejslade ner folkmassor i mindre grupper för att räkna ut vilka som skulle kunna påverkas.

Om Trump kan fortsätta att dominera de amerikanska medierna som hittills och ersätter sanningen med passande lögner så är det långt ifrån säkert att demokraterna kan komma tillbaks. Någonsin.

För vilken demokratisk politiker som än skulle våga ställa upp om fyra år kommer omedelbart att överösas av en tsunami av falska nyheter.

En helt ny värld.