Politik

Från Sochi till USA-valet, fusk hackare och fula fiskar

Regler är till för att brytas, speciellt när man kan utnyttja ny teknologi för att vinna olympiska spel och amerikanska presidentval.

DN skriver om att Över 1 000 dopade ryssar i OS och Paralympics och New York Times tar upp samma tråd om hur ryska hackare bröt sig in i demokraternas och republikanernas datorer men behöll det republikanska materialet medan man skickade det demokratiska vidare till Julian Assange.

Med förödande resultat för den amerikanska demokratin.

David E. Sanger och Scott Shane skriver i New York Times:

Russia Hacked Republican Committee but Kept Data, U.S. Concludes

American intelligence agencies have concluded with “high confidence” that Russia acted covertly in the latter stages of the presidential campaign to harm Hillary Clinton’s chances and promote Donald J. Trump, according to senior administration officials.

They based that conclusion, in part, on another finding — which they say was also reached with high confidence — that the Russians hacked the Republican National Committee’s computer systems in addition to their attacks on Democratic organizations, but did not release whatever information they gleaned from the Republican networks.

In the months before the election, it was largely documents from Democratic Party systems that were leaked to the public. Intelligence agencies have concluded that the Russians gave the Democrats’ documents to WikiLeaks.

Samtidigt är det rent skandalöst att Hillary Clinton, om det är någon som minns henne, inte anställde en grupp säkerhetsexperter för att säkra de demokratiska data-systemen från hackare av alla schatteringar.