Politik

Hur lätt är det att jobba i öppna kontorslandskap i San Francisco eller Sverige?

Kontorslandskap

Öppna kontorslandskap bland uppstartsföretagen eller inkubatorer i San Francisco, Shengzhen, Malmö eller Stockholm. Dom är alla så gott som identiska. Långbord, stora datorskärmar, helst att par tre per person. Idag får man inte ens ett personligt skrivbord utan det är fritt fram att sitta var man vill. Inga dokumentskåp, inte ens en liten låda att stoppa sina pinaler.

Det dånar när de högröstade anländer och den högljudda marknadsföraren mitt emot dig pratar i telefon i en timme utan uppehåll.

Hörlurar hjälper till en viss grad men inte tillräckligt. Samtidigt som allt fler programmerare kläms in i allt mindre ytor så gör bredbandet det allt enklare att samarbeta över gränserna och världsdelarna.

Men kontorstänkandet går inte hand i hand med teknologin. Konstigt nog. Jag hade ett problem med min dator i förra veckan och en dam från Indien kunde logga in på min dator och lösa problemet. En kontinent och ett par oceaner bort.

Vad öppna kontorslandskap hjälper till att bota är ensamheten när man jobbar hemifrån. Egentligen inget annat.

Hur kommer kontoren att se ut om 20 år? Kommer dom ens att finnas kvar?

2 thoughts on “Hur lätt är det att jobba i öppna kontorslandskap i San Francisco eller Sverige?

  1. Bosse

    “Vad öppna kontorslandskap hjälper till att bota är ensamheten när man jobbar hemifrån. Egentligen inget annat.”
    Ja egentligen är det ju helt sant. Jag satt själv och jobbade i ett mer eller mindre öppet kontorslandskap för ett antal år sedan (skärmar mellan arbetsplatserna), och speciellt lugnt var det ju inte. Själv var jag alltid så inne i det jag höll på med att jag inte stördes så mycket av allt liv omkring medan en del andra hade riktigt svårt att koppla bort omgivningen. Kanske var de mer utåtriktade än jag 🙂

    1. Lennart Post author

      Bosse, för mig är det rätt svårt att koppla bort allt prat och plötsligt höjda röster. Men med musik i öronsnäckor är det lättare.

Comments are closed.