Politik

Apatiska demokrater bäddar för mångårigt republikanskt maktinnehav i USA

Hade Hillary Clinton vunnit presidentvalet med en minoritet av rösterna och med smala marginaler i flera delstater så vet vi att republikanerna hade kallat ut hundratals advokater och aktivister och vägrat att acceptera valutgången. Som omedelbart hade stämplats som illegal och utbrett valfusk.

Men Hillary Clinton och demokraterna kunde inte vänta med att ge upp. På en gång, det var som om dom nästan kände sig lättade att släppa ut luften ur den egna ballongen.

Och när missnöjda väljare begärde omräkning av rösterna så syntes Hillary Clinton och demokraterna inte ens till. förrän långt senare.

Det här bådar inte gott för USA. Man har ett extremistiskt parti som gör allt för att vinna varenda röst i varenda val, och som samtidigt gör det så svårt som möjligt för demokraterna att ens komma till valurnorna.

Och sen det aningslösa och orkeslösa demokratiska partiet som helst inte gör någonting om man inte absolut måste.

Dahlia Lithwick och David S. Cohen skriver i New York Times: Buck Up, Democrats, and Fight Like Republicans

Take the recount efforts in Pennsylvania, Michigan and Wisconsin. While the Democratic Party relitigates grudges in the press, Jill Stein, the Green Party candidate who received about 64 million fewer votes than Mrs. Clinton, has led the effort. The Democrats have grudgingly participated from the sidelines, but only because public perception forced them to. This effort has proved feeble, with a Pennsylvania judge denying the request because it was “later than last minute.”

Contrast the Democrats’ do-nothingness to what we know the Republicans would have done. If Mr. Trump had lost the Electoral College while winning the popular vote, an army of Republican lawyers would have descended on the courts and local election officials. The best of the Republican establishment would have been filing lawsuits and infusing every public statement with a clear pronouncement that Donald Trump was the real winner. And they would have started on the morning of Nov. 9, using the rhetoric of patriotism and courage.

För att komma igen måste demokraterna börja omedelbart. Men dom har inga ledare, intet program, inga aktivister, ingenting. Och minst av allt har dom ork och ambitioner att förnya sig själva.

Det här bådar inte gott för USA:s framtid.

2 thoughts on “Apatiska demokrater bäddar för mångårigt republikanskt maktinnehav i USA

  1. Christer W

    Å andra sidan är det vad som kanske behövs för att demokraterna ska börja på ny kula eftersom “elitens” tystnad ger ett utrymme till möjlig en utveckling, där de gamla fossilerna försvinner till den politiska kökkenmöddingen vare sig de vill det eller inte.

Comments are closed.