Politik

Ett modernt Pearl Harbor, New York Times om hur ryska hackare hjälpte Donald Trump vinna presidentvalet

Att årets amerikanska presidentval är som inget annat i USA:s historia fattar vi när vi läser New York Times rapport om hur ryska hackare fick sju månader på sig att bryta sig in i demokraternas datorsystem innan Hillary Clinton och de demokratiska ledarna äntligen insåg vad som var på gång.

Minst lika katastrofalt var att president Obama, sin vana trogen, inte slog till hårt och snabbt mot ryssarna.

Eric Lipton, David E. Sanger and Scott Shane skriver i New York Times:
The Perfect Weapon: How Russian Cyberpower Invaded the U.S.

An examination by The Times of the Russian operation — based on interviews with dozens of players targeted in the attack, intelligence officials who investigated it and Obama administration officials who deliberated over the best response — reveals a series of missed signals, slow responses and a continuing underestimation of the seriousness of the cyberattack.

The D.N.C.’s fumbling encounter with the F.B.I. meant the best chance to halt the Russian intrusion was lost. The failure to grasp the scope of the attacks undercut efforts to minimize their impact. And the White House’s reluctance to respond forcefully meant the Russians have not paid a heavy price for their actions, a decision that could prove critical in deterring future cyberattacks.

The low-key approach of the F.B.I. meant that Russian hackers could roam freely through the committee’s network for nearly seven months before top D.N.C. officials were alerted to the attack and hired cyberexperts to protect their systems.

Det här kan jämföras med Japans attack mot Pearl Harbor. Med Donald Trump i Vita Huset finns det inga garantier att NSA skulle hjälpa demokraterna försvara sina system mot ryska hackare. Snarare tvärt om.

Nu bör det sägas att hade Bernie Sanders bara vunnit de demokratiska primärvalen och blivit demokraternas presidentkandidat så hade han också vunnit presidentvalet, ryska hackare till trots. Det var de självgoda och helt oprofessionella demokraterna som grävde sin egen grav och på det sättet bäddade för Trumps katastrofala seger.

One thought on “Ett modernt Pearl Harbor, New York Times om hur ryska hackare hjälpte Donald Trump vinna presidentvalet

  1. Bosse

    Lennart: Ryska hackare? Tja kanske anlitade av FBI i så fall som drev en massiv kampanj mot Hillary Clinton, inte minst i sociala medier. Det är snart dags att ha en liten gissningslek om vilken säkerhets/underrättelse-tjänst som står bakom vilken hackergrupp. The Equation Group, Strider, Shadow Brokers. Ja vem hör till vem? 🙂
    En intressant dokumentär om statsunderstödda hackare och dataviruset Stuxnet visades på SVT för några veckor sedan. Programmet kan ses i 7 dagar till. Om du har problem att se programmet pga att du inte är i Sverige så kan du höra av dig via mail om du gärna vill se det:
    http://www.svtplay.se/video/11098357/dox-zero-days/dox-zero-days-avsnitt-1

Comments are closed.