Politik

Donald Trumps USA: Elizabeth Warren och fyrtiotalisterna klamrar sig fast vid makten

Det demokratiska partiet har fört en tynande tillvaro under de senaste decennierna, president Obama till trots. Man har förlorat makten kongressen och i ett växande antal delstater, tills partiet i år träffades av en gigantisk vätebomb i form av Donald Trump. En existentiell kris som hotar att förpassa partiet till historiens skräphög, om man inte omedelbart börjar odla yngre förmågor som kan ta över från de misslyckade fyrtiotalisterna.

Så att de demokratiska aktivister som finns kvar fortfarande uttrycker entusiasm för Joe Biden,, som skulle vara 76 år om han ställde upp i nästa presidentval, och Elizabeth Warren som skulle vara 71 om hon ställde upp i nästa presidentval, påminner inte så litet om den sovjetiska Politbyrån mot slutet av Sovjettiden.

Partiets gräsrötter har för länge sedan vissnat och partiet saknar helt tepåsar och andra nytänkare.

Partiet saknar inte politiker från en yngre generation, som Kaliforniens 52:åriga Kamala Harris, nybliven senator i Washington, men det gäller att handla snabbt. För att ställa upp i nästa presidentval, så måste en kandidat ha en organisation på plats om två korta år. Vilket betyder att dom måste börja under 2017 för att ha någon chans.

Och det första en sån kandidat måste göra är att ta kontroll av det demokratiska partiet från Clinton och hennes lojalister som har åsamkat partiet och det amerikanska folket så svidande förluster.

Ett misstag som båda partierna gör är ställa upp senatorer som presidentkandidater. Senatorer har sällen någon administrativ erfarenhet, vilket är vad dom behövs för att leda världens största supermakt. Så guvernörer är betydligt bättre presidentkandidater än senatorer.

Vi vet nu att en demokratisk presidentkandidat måste kunna nå ut till ungdomen och som Bernie Sanders, till Donald Trumps vita anhängare i rostbältet. Det är dom som fortsätter att hålla nyckeln till USA:s framtid i sina händer under ytterligare ett eller ett par decennier. Hur osannolikt det än kan låta.

Och då går det inte att ställa upp med Elizabeth Warren och Joe Biden.

Kvinnor går inte hem i rostbältet och försöken att skapa an allians av latinos, afroamerikaner och invandrare i största allmänhet visade sig inte hålla måttet.

Så man måste vinna över tillräckligt med Trump-anhängare i röstbältet för att ha en chans att komma igen innan det är för sent.