Politik

Hur Putinaktivister pumpade falska nyheter till USA under presidentvalet och vad det säger om framtiden

Vi lever plötsligt i en helt ny värld. I North Carolina har den utgående republikanske guvernören och den lokala republikanska kongressen helt sonika dragit in den inkommande demokratiske guvernörens makt. Ett enkelt sätt för republikanerna att behålla makten oavsett vem som sitter i guvernörsresidentet. Ett tecken på vart den amerikanska demokratin nu är på väg.

Men låt oss rikta blickarna fyra år framåt, mot en tid när en demokratisk politiker, vem det nu må vara, stället upp mot Donald Trump. Vad kommer att hända?

Mike MacIntire skriver i New York Times om något som först nu blivit känt, nämligen den tsunami av anti-Clinton propagande som pumpades in i USA under valet, något som parat med alla hackerangrepp, påverkade valet:
How a Putin Fan Overseas Pushed Pro-Trump Propaganda to Americans

The Patriot News Agency website popped up in July, soon after it became clear that Donald J. Trump would win the Republican presidential nomination, bearing a logo of a red, white and blue eagle and the motto “Built by patriots, for patriots.”

Tucked away on a corner of the site, next to links for Twitter and YouTube, is a link to another social media platform that most Americans have never heard of: VKontakte, the Russian equivalent of Facebook. It is a clue that Patriot News, like many sites that appeared out of nowhere and pumped out pro-Trump hoaxes tying his opponent Hillary Clinton to Satanism, pedophilia and other conspiracies, is actually run by foreigners based overseas.

But while most of those others seem be the work of young, apolitical opportunists cashing in on a conservative appetite for viral nonsense, operators of Patriot News had an explicitly partisan motivation: getting Mr. Trump elected.

Så oavsett vem som ställer upp mot Donald Trump så vet vi redan nu att hen kommer att bli dränkt av en tsunami av falska nyheter och hatangrepp från USA, från EU och från Ryssland. Och att Donald Trumps CIA och NSA inte kommer att lägga sig i något som enlig dom inte existerar.

Vad som kommer att skilja sig från årets val är att den demokratiske presidentkandidaten i alla fall kommer att se om sin data-säkerhet. Även om vi ändå säkert kommer att drunkna i falska dokument från demokraternas mejlservrar som kommer att “offentliggöras” av Julian Assange.

Det här är som sagt en helt ny värld vi lever i. Den gamla världen med politiker som följer spelets regler har för alltid gått i graven. I alla fall i USA.

Så för att kunna ha minsta chans att vinna så måste demokraterna också dom skapa sin egen digitala kampanjorganisation som inte bara måste kunna stoppa de republikanska angreppen och avslöja alla falska nyhter och som jag ser det själva gå till angrepp med falska nyheter i hopp om att återställa maktbalansen och ha en chans att vinna.

Det här har ingenting med demokrati eller ens med sanning att göra, men dom begreppen har nu gått i graven i Donald Trumps nya USA. Och det är säkert bara en tidsfråga till samma metoder dyker upp i Sverige.

Det är möjligt att efter fyra år av Trump så är en majoritet av amerikanerna redo att återgå till demokratiska metoder. I så fall rä allt givetvis väl. Men anden har redan släppts ut flaskan och själv är jag inte säker att det går att stoppa den tilbaks igen. I alla fall inte i dagens USA.

En sista sak som är viktig att påpeka är att om fyra år så kommer teknologin att se helt annorlunda ut än den gör idag. Betydligt mer avancerad och betydligt mer automatiserad. Vilket betyder att det inte kommer att vara människor som sitter och spyr ut galla utan chattbottar.