Politik

2017 och 2018 blir röstapparnas förlovade år

Amazons Alexa och Apples Siri är bara några av de många röstappar som nu utvecklas i allt snabbare takt. Och som kommer att få ett djupgående inflytande på våra liv under de närmaste åren.

Istället för att fäkta med möss på en datorskärm eller peka med fingrarna på en liten mobil så kommer vi att kunna prata med våra elektroniska prylar som – förhoppningsvis – kommer att förstå oss.

Det är långt kvar men vi kan idag säga att det bara är en tidsfråga innan röstteknologin kommer att bli till verklig nytta.

Jessi Hempel skriber på Backchannel: Voice Is the Next Big Platform, and Alexa Will Own It
Amazon’s personal assistant is about to stretch beyond the Echo, and get downright chatty with everyone.

It all starts with that tiny speaker. The Alexa-enabled Echo is a true unicorn, one of those rare products that arrives every few years and fundamentally changes the way we live. In 2017, we will start to see that change. After years of false starts, voice interface will finally creep into the mainstream as more people purchase voice-enabled speakers and other gadgets, and as the tech that powers voice starts to improve. By the following year, Gartner predicts that 30 percent of our interactions with technology will happen through conversations with smart machines.

Every large tech company is trying to position itself as the new operating system for the voice-activated era. In November, Google introduced a competing system, Home. Microsoft is rumored to be building a HomeHub feature into Windows 10 updates. There are reports that Apple is working on a Siri-based product. And a Chinese startup called LingLong has just released its version for the Chinese market, the LingLong DingDong. (Its wake word—no joke—is “Ding Dong Ding Dong.”)