Politik

Från Anonymous till 4chan-politik, nättrollen hotar det fria samhället

Året som gott blev året när nättrollen på allvar hotade det öppna demokratiska samhället. Cyberkrig, nättroll, falska nyheter, Internet har plötsligt blivit invaderad av extremister som i skuggan av det fria samhället håller på att krossa det demokratiska samhället.

Ett fenomen som kommer att påverka allas våra liv. Och som John Biggs beskriver på TechCrunch:The rise of 4chan politics

It’s these people – people emboldened by the seeming anonymity of the Internet and the ability for things that happen there to have real-world consequences – that have hijacked national discourse. They are the hackers who sway elections, who break civil contracts, who leak pictures of us naked. They are the eggs and Tumblr-posters who call each other – and others – the worst of slurs. They are the ones who sit behind their keyboards and rail at the world or, worse, pull the strings to which they have access from their secret places.

The folks spreading outrage on the Internet – the outraged Facebookers, the alt-right, the vociferous VCs who don’t know when to shut up – are hacking the system. Hackers aren’t what they look like in the movies and they aren’t 400 pound men in their basements. They are people who have been given a megaphone and prefer to burp and curse and shout into it rather than help. They are the ones who yell “Jump” to the man on the bridge because of his implied weakness.

Det här är större än datormolnen, stötte än AI-rörelsen, större än alla appar och alla data tagna tillsammans. Det här är ett öppet hot mot det globala samhället. När hackare kan ta påverka hela den massiva amerikanska valapparaten och få sin man vald till president då är det på blodigt allvar.

Och för den som inte känner till 4cHan så är det en enkel bildbaserad anslagstavla där vem som helst kan kommentera och dela bilder. Ämnen består bl.a. om japansk animation och kultur till videospel, musik och fotografi. Användarna är anonyma och 4Chan har spelat en roll i framväxten av hackar-gruppen Anonymous och Alt-Right och genom den till Donald Trumps seger i presidentvalet i USA.

En mycket bra artikel om ett livsfarligt fenomen.