Politik

Måste ses, Zero Days, Alex Gibneys dokumentär om dataviruset Stuxnet och det nya cyberkriget

Såg Alex Gibneys rafflande och högst informativa dokumentär Zero Days på Julafton, en film som på många sätt liknar Laura Poitras belönade film om Ed Snowden Citizen Four.

Filmen, som är precis som en thriller, intervjuar ett helt galleri av kända datasäkerhetsexperter som New York Times David E. Sanger, ett antal experter från Symantec, Colonel Gary D. Brown, staff judge advocate of the United States Cyber Command, Chris Inglis, NSA Deputy Director 2006-2014, att antal Israeler, Amos Yadlin, Yossi Melman och Yuval Steinitz, och inte minst Michael Hayden, f.d chef för NSA och CIA, osv. Och vad som framkommer är att det inte råder minsta tvivel om att Stuxnetattackerna i Iran bara var en liten del av en massiv cyberattack mot Iran, som iscensattes av USA och Israel som ett alternativ till en militär attack mot främst anläggningen i Natanz i Iran.

Vad som gör den här rafflande dokumentären, som kom ut för mindre än ett år sen, så aktuell och informativ är att den pekar med hela handen mot det cyberkrig som fördes av Ryssland mot Hillary Clintons presidentkampanj.

Som filmen gör klart så hade USA under många två spionorganisationer, CIA för traditionellt espionage och NSA för signalspaning. Vad som tillkom år 2010 var United States Cyber Command som har till uppgift att föra offensivt cyberkrig mot USA:s fiender.

Och Stuxnet var United States Cyber Commands första stora operation.

Och “Zero Day” är en datavirus som liksom Stuxnet har infiltrerats i en dator och som sen harmlöst ligger sovande. Och som sen plötsligt under vissa konditioner kan aktiveras och slå ut ett atomkraftverk, ett datornätverk, banker, flygplan eller en hel infrastruktur.

Orsaken till att det är känt som “zero-day” är alltså att det inte är känt innan det aktiveras, och därför lämnar myndigheterna i det angripna landet noll dagar på sig att desarmera viruset.

Men sen läckte informationen om Stuxnet och United States Cyber Commands och Israels roll ut, och nu har inte bara Iran utan också Ryssland och givetvis Kina utvecklat liknande organisationer. Och resultatet kan vi alltså se i årets amerikanska presidentval.

Och när vi talar om hotet mot Sverige så handlar det idag alltså till stor del just om cyberkrig.

Om ni har chansen att se filmen så gör det.

5 thoughts on “Måste ses, Zero Days, Alex Gibneys dokumentär om dataviruset Stuxnet och det nya cyberkriget

 1. Bosse

  “Zero Days” är verkligen en intressant dokumentär som visar att cyberattacker och försvar mot sådana kommer att bli allt viktigare i framtiden. Framtidens krig kommer att föras minst lika mycket i cyberrymden som på det rent fysiska slagfältet.

  “Zero Days” visades på SVT för ca. en månad sedan men har kunnat ses på SVTPlay till strax före jul. Det som inte nämndes i programmet var vilken roll hackergruppen “The Equation Group” spelade i det hela.
  Var de en del av NSA/USCYBERCOM eller var kom de ifrån? Och vilken roll spelar grupper som “Strider” och “Shadow Brokers” i dagens cyberkrigföring? Vilka intressen, underrättelse- säkerhetstjänster, ligger bakom dessa?
  Många frågor men jag tvivlar på att vi någonsin får något svar på dem. 🙂

  1. Lennart Post author

   Bosse, Det mest intressanta för mig var att se den uppenbara kopplingen mellan attacken på Natanz och den iranska kärnkraftsindustrin och attacken mot den amerikanska presidentkampanjen. Olika slags angrepp men i samma medium s.as.
   Om man till det lägger utvecklingen av falska nyheter och den roll som det har fått så står vi uppenbarligen inför en helt ny slags krig som kommer att förändra världen på ett fundamentalt sätt.

   Mycket intressant.

   1. Bosse

    Ja vi är redan inne i cyberkrigens tid. Alltmer sofistikerad malware och en enorm ökning av falska nyheter/propaganda kommer vi att bjudas på framöver och tyvärr har de flesta internetanvändare inga möjligheter att värja sig mot detta.

Comments are closed.