Politik

USA, 2017, demokratin naggas inför världens ögon.

Supreme Court of the United States

 Steg för steg retirerar nu USA
 från sin tidigare så starka
 västerländska demokrati. Och
 under 2017 kommer reträtten
 att öka från en långsam lunk
 till ett sprinterlopp. För att en demokrati ska fungera så måste alla parter acceptera de spelregler som gäller. När det republikanska partiet nu vägrar samarbeta så skaffar man sig enorma fördelar över sina demokratiska motståndare, samtidigt som demokratin rämnar.

New York Times skriver på ledarplats om bara ett exempel på hur demokratin nu försvinner till förmån för något helt nytt: The Stolen Supreme Court Seat

Soon after his inauguration next month, President-elect Donald Trump will nominate someone to the Supreme Court, which has been hamstrung by a vacancy since the death of Justice Antonin Scalia in February. There will be public debates about the nominee’s credentials, past record, judicial philosophy and temperament. There will be Senate hearings and a vote.

No matter how it plays out, Americans must remember one thing above all: The person who gets confirmed will sit in a stolen seat.

It was stolen from Barack Obama, a twice-elected president who fulfilled his constitutional duty more than nine months ago by nominating Merrick Garland, a highly qualified and widely respected federal appellate judge.

It was stolen by top Senate Republicans, who broke with longstanding tradition and refused to consider any nominee Mr. Obama might send them, because they wanted to preserve the court’s conservative majority. The main perpetrators of the theft were Mitch McConnell, the majority leader, and Charles Grassley, chairman of the Judiciary Committee. But virtually all Republican senators were accomplices; only two supported holding hearings.

Frågan på bordet är nu hur USA kommer att se ut när Donald Trumps mandatperiod en gång är över. Vad som kommer att finnas kvar och hur det amerikanska samhället och världen kommer att se ut.

Med falska nyheter, cyberkrig, öppet krig mot demokratiska väljare i republikanska delstater, och nu senast i North Carolina när en demokrat mot alla odds blir guvernör så fråntas han omedelbart de flesta av sina befogenheter. Som endast kommer att återinföras när en republikan återigen blir guvernör.