Politik

Kommer en demokratisk presidentkandidat att kunna slå Donald Trump om fyra år?

En debatt har brutit ut om president Obama skulle ha kunnat slå Donald Trump om han, dbs Obama hade kunnat ställa upp en tredje gång. En sak har redan blivit klart och det är att Hillary Clinton var en av de absolut värsta presidentkandidater som demokraterna hade kunnat ställa upp mot Donald Trump.

Bara det faktum att Clinton inte ens ville hålla presskonferenser visar hur helt olämplig hon var, liksom det faktum att hon redan hade förlorat ett tidigare presidentval, mot Obama åtta år tidigare. Vilket mest berodde på att varken hon eller Bill Clinton visade sig ha minsta aning om hur det demokratiska partiers delegater utsågs. Samtidigt tror de flesta att Bernie Sanders hade besegrat Trump och med rätt bred marginal.

Men om fyra år, vilket i praktiken betyder om två år, eftersom amerikanska presidentval i dag varar i 18 månader och litet mer. Har demokraterna någon som skulle kunna hålla stånd mot de brutala personangrepp och falska nyheter som dom skulle utsättas under nära två år?

Michael Kranisch skriver i Washington Post: President Obama says he could have beaten Trump — Trump says ‘NO WAY!’

In his most pointed critique yet, Obama said Hillary Clinton’s campaign acted too cautiously out of a mistaken belief that victory was all but certain.

“If you think you’re winning, then you have a tendency, just like in sports, maybe to play it safer,” Obama said in the interview with former adviser and longtime friend David Axelrod, a CNN analyst, for his “The Axe Files” podcast. The president said Clinton “understandably . . . looked and said, well, given my opponent and the things he’s saying and what he’s doing, we should focus on that.”

Svaret tror jag är att vi befinner oss i en helt ny värld där det inte längre handlar om forna tiders kampanjorganisationer utan om cyberkrig med bottar och nätverk med hundratusentals bottar som fullkomligt sprutar ut falsk information mot den demokratiske politiker som vågar ställa upp mot Donald Trump och hans kampanjorganisation.

Bottar som inte bara kommer att komma från USA utan kanske lika mycket från Ryssland. Frågan är då om Kina och EU kommer att ställa upp på demokraternas sida? För tidigt att yttra sig om än, bara att de presidentval som har ägt rum från 1700-talet och fram till 2016 idag med all sannolikhet är döda och begravna för alltid.

Samtidigt som allt fler republikanska guvernörer begränsar demokratiska väljares tillgång till valurnorna. Och med en republikansk majoritet i både Kongressen och Högsta Domstolen kommer det inte att finnas någon instans som kan ingripa.

Ett skräckscenario som förhoppningsfullt inte kommer att kommer att bli verklighet. Men som mycket väl kan komma att utspelas, med katastrofala konsekvenser för hela världen.

Vad det här betyder är att demokraterna måste börja planera för nästa presidentval redan idag. Annars kommer det att bli för sent.

2 thoughts on “Kommer en demokratisk presidentkandidat att kunna slå Donald Trump om fyra år?

 1. San

  Det är svårt att göra några gissningar fyra år framåt. Men oomkullrunkeliga fakta i målet är att, Trump inte kommer att vinna nästa val med samma röstprocent som han vann med i år. Så oavsett vad som händer så kommer han att behöva hitta fler som vill rösta på honom.

  Samt att Trumps popularitetssiffror är unikt låga för en tillträdande president.

  Så jag skulle säga att Trump har en uppförsbacke. Det blir kanske inte ens Donald Trump som är republikanernas kandidat 2020. Kanske får han en republikansk utmanare i primärvalet? Kanske avgår han, kanske blir han avsatt.

  1. Lennart Post author

   San, ett strå i vinden kommer att bli hur våldsamt Trump kommer att reagera på Kaliforniens öppna utmaning mot hans klimatjihad. Kalifornien has ju alltid legat mycket långt framme på miljöområdet och har just förklarat att man inte kommer att vika sig för Trump på det området. Hur våldsam blir vedergällningen från Trump? Speciellt när han inser att Kaliforniens politiker sätter upp en alternativ miljöorganisation i Washington och allierar sig med utländska regeringar. Det skulle i sin tur kunna bli början till en alternativ regering.

Comments are closed.