Politik

Kommer nästa presidentval att avgöras i guvernörsvalen i Virginia och New Jersey 2017?

En ny amerikansk president sitter i fyra år innan hen måste ställa upp till nyval. Och eftersom amerikanska presidentval varar i över ett år och det är kongressval vartannat år så kommer det inte att dröja mer än till 2018 innan vi kan få de första tecken på åt vilket håll den politiska vinden blåser inför nästa presidentval.

Men som Economist skriver i veckans nummer så kommer vi att få indikationer redan nästa år när
Virginia och New Jersey håller sina guvernörsval. Och med en sydstat och en industriell nordstat så kommer vi att få hur många data som helst på hur väljarna ser på demokraterna inför nästa kongressval 2018.

Virginia’s governor race could be a referendum on Donald Trump’s politics

Virginia and New Jersey are the only states to pick governors in the year immediately following a presidential election. Because they represent important facets of America’s complex political personality—Virginia, the suburbanising South; New Jersey, the industrial north-east—their elections can be barometers of emerging trends and sentiment.

In Virginia, that could be voter satisfaction—or dissatisfaction—with what is going on across the Potomac river in Washington, DC. Recent history shows that more often than not Virginia voters signal a definite distaste for a new president.

Indeed, since 1976, the party that won the presidency lost the Virginia governorship the following year. There has been one exception to the so-called Virginia curse: in 2013, the year after Barack Obama was re-elected, Terry McAuliffe, a fellow Democrat, narrowly won the governorship, defeating a Republican whose rigid conservatism frightened many members of his own party.

In 2017, with Mr Trump having ascended to the presidency, the curse could augur the election of a Democratic governor (Mr McAuliffe is barred by the Virginia constitution from seeking a second consecutive term). But there is more than a quirky Virginia tradition that may favour Democrats. Rapid growth and an increasingly diverse population have transformed urban-suburban eastern Virginia into a trove of votes for the party.

Om vi till det lägger den Kaliforniska regeringens beslut att vifta med en gigantisk röd flagga framför tjuren Trump i miljöfrågan så kommer vi snart att se hur säkert den extrema Trump-regeringen sitter i sadeln.

Om Trump inte kan skrämma sina kritiker till tystnad så skulle demokraterna kunna sätta upp vad som i praktiken skulle kunna bli en de facto alternativ regering, som t.om. skulle kunna sätta upp en alternativ utrikespolitik.

Hur som helst så gäller det nu för demokraterna att vinna i New Jersey och Virginia nästa år.