Politik

På tröskeln till nya massiva illegala bosättningar. Obama mot Netanyahu. För litet på tok för sent.

Med bara några veckor kvar i Vita Huset så markerar nu president Obama mot Netanyahu och de israeliska bosättningarna. En lönlöst gest på tröskeln till nya massiva och USA-städda bosättningar som för alltid kommer att begrava den redan döda “tvåstatslösningen” och bli början till en ny palestinsk Nakba, “Den stora katastrofen”, som uppskattningsvis fördrev 700.000 palestiner från sina hem.

Det är djupt tragiskt att Obama inte satsade allt på en tvåstatslösning i början på sin presidentperiod utan ryggade tillbaks när Netanyahu vägrade samarbeta. Nu är det på tok för sent och med Donald Trump i Vita Huset så är det bara för bosättarna att ringa efter och bulldozers och ta för sig.

Att den brittiska regeringen vågade trotsa Donald Trump och utsätta sig för risken för vedergällningsaktioner från det nya USA UK’s key role in brokering UN resolution on Israeli settlements confirmed.
Confirmation that Britain helped draft resolution in secret puts UK on collision course with Israel – and at odds with Donald Trump

är förvånande liksom att Trumps nära allierade Vladimir Putin ingrep för att försöka förhala omröstningen.

En ny världsordning med Trump-initierad atomkapprustning och flera regionalkrig som bara väntar på att bryta ut.

Klockan tickar mot avgrunden.