Politik

Economist om hur innovativa idéer från Wien formade västerlandet

För den som har läst Allan Janik och Stephen Toulmins Wittgensteins Vienna kommer det inte som någon överraskning att Wien mellan 1880 och 1920-talet var en sprudlande kulturell och vetenskaplig fontän som kom att förändra Europa.

Något som Economist uppmärksammar, liksom att Österrike-Ungern trots Wiens unika ställning som Europeisk tanksmedja kollapsade under Första Världskriget och sen aldrig kunde återuppstå. En analogi till dagens USA?

The sceptics were right. Imperial Viennese society could not survive. But the ideas and art brought forth during the fecund period of Viennese history from the late 1880s to the 1920s endured—from Loos’s modernist architecture to Gustav Klimt’s symbolist canvasses, from Schoenberg’s atonal music and Mahler’s Sturm und Drang to Ludwig Wittgenstein’s philosophy. Those Viennese who escaped Nazism went on to sustain the West during the cold war, and to restore the traditions of empiricism and liberal democracy.

This ferment was part of a generational revolution that swept Europe at the end of the 19th century, from Berlin to London. But the Viennese rebellion was more intense, and more wide-ranging.