Politik

USA: infrastrukturen hotas, Ryska hackare tränger in på elnätet i Vermont

I takt med att det amerikanska samhället digitaliseras och datoriseras så ökar också riskerna för att stora delar av infrastrukturen kan slås ut av hackare.

Något som uppmärksammas i Washington Post när det visar sig att ryska hackare har trängt in på elnätet i delstaten Vermont.

Vi vet nu också att den ryske generalstabschefen Valery Gerasimov 2013 skrev om vikten av cyberkrig som en del av den ryska hybrida krigföringen. Något som CIA och NSA måste ha känt till, men som inte uppmärksammades i Vita Huset.

Sånt här går att åtgärda men det kommer att kosta oöverskådliga belopp, säkert i mångmiljardklassen med tanke på alla IT-installationer som nu måste säkras.

Och givetvis gäller det lika mycket Sverige som USA.

Tillägg: Som Washington Post skriver så är den här nyheten inte riktig. Ett exempel på en falsk nyhet.

One thought on “USA: infrastrukturen hotas, Ryska hackare tränger in på elnätet i Vermont

  1. Bosse

    I Vermonts elnät!
    Ja där ser man, dessa ryska hackare som dyker upp där man minst anar det. Det ryktas t.ex. att en högt uppsatt amerikansk tjänsteman drabbades av en rysk hackerattack under täcket där en del hemliga detaljer avslöjades. Attacken ifråga får väl sorteras under avdelningen social engineering och den högt uppsatte tjänstemannen medgav också i ett svagt ögonblick att den inte varit helt oangenäm. Hackarens namn påstås vara Kristina Svechinskaya 😀 *lmao*

Comments are closed.