Politik

2017: artificiell intelligens avancerar på alla fronter, med oanade politiska konsekvenser

När man försöker förklara hur unik artificiell intelligens-teknologin är så finns det alltid människor som avfärdar hela den nya teknologin med en gäspning och en axelryckning “ja men har du inte hört om industrialiseringen”, det är väl ingen skillnad mellan AI och industrialiseringen?” Och Industrialiseringen skapade väl det moderna samhället?

Problemet med AI är att den till skillnad från Industrialiseringen inte bara ersätter manuellt arbete med maskiner utan att den ersätter alla slags jobb med maskiner – som kan tänka. Något som ens den mest avancerade skördetröskan på 1960-talet inte klarade av.

Och AI-trenden kommer att fortsätta med oförminskad styrka under de närmaste decennierna, men oförutsägbara konsekvenser för sysselsättningen och för samhället.