Politik

Cyberkriget har nått Sverige, och kommer att vända upp och ner på hela samhället

Allra först kom Steven Levy med sin klassiska bok Hackers: Heroes of the Computer Revolution så tidigt som 1984, en tid då “hackare” var ett positivt begrepp. Som det fortfarande är inom hackathon-rörelser. Sen kom näthatet med anonyma personer som spydde hat och aggression på oräkneliga bloggar och nätforum och sen Ed Snowden med sina avslöjanden om amerikansk massavlyssning parad med det amerikansk-israeliska cyberkriget med Stuxnet mot Iran. Och sist och helt oväntat kom Falska Nyheter och det ryska Pearl Harbor-liknande cyberanfallet som slog knockout på hela det mäktiga amerikanska liberala samhället och placerade en marionett till Vladimir Putin i Vita Huset.

Men även Sverige utsätts nu för växande cyberattacker som kommer att få växande konsekvenser för samhället.

Jan Nylander skriver på SVT Nyheter: Utländska IT-spioner bakom 100.000 nätattacker förra året

Under förra året handlar det alltså om minst 100.000 attacker mot mål i Sverige som FRA har hittat när man spanat mot underrättelsetjänster och organisationer med anknytning till främmande makt.

– Vi försöker ha uppsikt på en handfull av de länder som är de vanligaste angriparna mot svenska mål säger Fredrik Wallin.

Målet är antingen att komma åt hemlig information eller att utnyttja datorer i Sverige för att göra attacker i andra länder och det är mycket svårt att stå emot angreppen. För det handlar om organisationer som har stora resurser bakom sig.

– Det är oerhört svårt att skydda sig mot en kvalificerad angripare som verkligen vill in på något specifikt mål om man vill ha datorer som överhuvudtaget har någon kontakt med omvärlden, säger Fredrik Wallin.

Precis som DN och SvD, för att inte tala om AB och Expressen idag har börjat köra algoritmer som analyserar vilka ämnen som går hem bland folket, så är det inte svårt att utveckla algoritmer som visar vilka falska nyheter som sprids snabbare än andra.
Som Linus Larsson har beskrivit i detalj i en mycket viktig artikel i DN

Så det blir AI och algoritmer mot AI och algoritmer, ett automatiserat cyberkrig mellan gott och ont. Och det inte omedelbart klart vem som kommer att vinna.

På längre sikt går det här att åtgärda, men på kortare sikt är det öppna samhället plötsligt oerhört sårbart. Inte minst för att det är så lätt att skapa oräkneliga artiklar med falska nyheter som den etablerade pressen inte har bandbredd nog att dementera.

Sen kan man diskutera hur effektiva falska nyheter är när allt fler medborgare blir medvetna om faran. Problemet är att det ofta är svårt att klart se vad syftena är med de falska nyheterna.

Ett problem som David E. Sanger tar upp i New York Times är att myndigheter och press måste reagera omedelbart, på bara några sekunder, på falska nyheter. Det här är något om företagen redan är medvetna om. Men press och myndigheter är inte medvetna om faran av att låta falska nyheter stå oemotsagda. Det här är ett problem som Tyskland nu har utveckla en strategi för att hantera Germany fires back at Breitbart for report on New Year’s ‘riot’.

Och även den svenska regeringen inser nu enligt statsministern, vikten av att ha en strategi mot de nya cyberhoten:
Löfven: Finns åtta primära hot mot Sverige

Efter rapporterna från amerikansk underrättelsetjänst om organiserade hackerattacker mot USA inför det amerikanska valet skriver statsministern att det är ett allvarligt hot även mot Sverige.

”Även Sverige kan bli föremål för sådana påverkansförsök. Samtidigt som vi ska fortsätta att utveckla vår kapacitet att dra nytta av alla de möjligheter som digitaliseringen innebär, ska vi utveckla vår kapacitet att minska sårbarheter, motstå försök till påverkan, och stärka vår informations- och cybersäkerhet.”


Samtidigt skriver New York Times om hur cyberaktivister kan slå tillbaks mot falska nyhetssajter som Breitbart News genom att stänga av deras reklampengar. Som ofta kommer från etablerade företag som inte har en aning om på vilka webbsajter som deras webb-reklam finns.

One thought on “Cyberkriget har nått Sverige, och kommer att vända upp och ner på hela samhället

 1. Bosse

  Cyberkriget har nått Sverige? Tja jag vill nog påstå att cyberkriget har pågått länge. Det är bara det att media har fått det på agendan just nu. Folk som inte tidigare har begripit att det hela tiden pågår ett cyberkrig bör väl kanske ha fått upp ögonen om de sett filmen om Stuxnet.

  Ryssland, Kina, USA ja alla länder med stora resurser som vill skaffa sig maximalt inflytande kör sina cyberkrig. Cyberkrig som kan gå ut på att sprida sin egen propaganda, att få tillgång till sekretessbelagd information från “fienden”, att påverka val och den politiska utvecklingen i andra länder, eller ren sabotageverksamhet.

  Ja det här har ju egentligen pågått hur länge som helst och redan långt innan internets genomslag. Grejen är bara att det de senaste tjugo åren växt fram en ny arena som passar som hand i handske för de som vill spionera på och påverka sin omvärld, nämligen cyberspace. Sverige är f.ö. inte alls så “helylleaktiga” i sammanhanget som vi gärna vill låta påskina. Vi spionerar gärna på andra och sänder informationen vidare till tredje part. Eventuellt får vi de senaste tekniska prylarna på området som en slags “betalning”.

  Fast jag kan inte neka till att jag tycker det skulle vara intressant att arbeta med det. Får kanske köra lite “pentestning” haha 😀
  http://challenge.fra.se/

Comments are closed.