Politik

Kina, Blockchain och Silicon Valley, North American Blockchain Association och Guizhou North America Innovation Incubator

Tags:

Tillbringade lördagen på Santa Clara Convention Center här i Silicon Valley på North America Blockchain Associathons Blockchain-konferens. Trots en snabbt annalkande vinterstorm med höga vindar och regnstormar så var det fullt hus med omkring 400 delegater.

Men vad som gjorde den här konferensen extra intressant är att den var organiserad av North America Blockchain Association, som namnet till trots är en kinesisk organisation som är sponsrad av staden Guiyang i provinsen Guizhou i Kina. Och som är parad med Guizhou North America Innovation Incubator.

Kina satsar f.n. stort på innovation och teknologi och vilken plats är då bättre att etablera sig på än Silicon Valley. Och North America Blockchain Association är sponsrad av staden Guiyang i provinsen Guizhou. I ett försök att samarbeta med Silicon Valley-företag och riskkapital på det här viktiga området.

Li Yuan skrev i Wall Street Journal i mars förra året om hur olika provinser och storstäder i Kina försöker etablera sig som innovationsmetropoler, inte alltid framgångsrikt:

Innovation Sputters as a Chinese Engine. Some incubators and shared-office spaces go empty and are at risk of closing

It is an understandable long-term goal, but the government also seems to be promoting startups and innovation as a short-term fix to slowing growth as traditional manufacturing and export sectors slump. Governments, central and local, are offering subsidies, tax breaks and other favorable policies to encourage the development of what officials call “innovative hubs.” Beijing offers as much as five million yuan ($770,300) in subsidies a year to each qualified startup and incubator. Guiyang, the capital of Guizhou, one of China’s poorest provinces, offers to cover full rent for incubators and startups that move to its high-tech zone in their first year, 70% in their second year and 30% in their third.

Tianjin, east of Beijing, aims to build 100 innovative hubs by the end of this year while Suzhou, near Shanghai, plans to build over 300 incubator-style entities by 2020, according to the local governments’ websites. By comparison, only 44 co-working spaces in San Francisco are listed on the CoWorking Wiki, where many operators list information.

Men på Blockchain-området så ligger Kina mycket långt framme. De ser Blockchain-teknologin som ett sätt att modernisera den kinesiska industrisektorn.

Bland de startupföretag som deltog märktes Skuchain, ConsenSys, Factury, BlockSeer
Align Commerce, Waterhole, Blockcypher, Gliding Eagle, GooCoin, BitWage, WeTrust och Chronicled,

Det blir f.ö. mer Blockchain på en Hackathon nästa helg.