Politik

Åsa Linderborg, Karin Olsson i Expressen och “Falska Nyheter”

Det var givet att det bara skulle ta några nanosekunder innan olika intressegrupper i USA med ALT-Right-rörelsen i spetsen skulle lägga beslag på modeordet “Falska Nyheter”. Och nu följer Expressen käckt efter med sitt angrepp på Aftonbladet Kultursida och Åsa Linderborg.

Men som Margaret Sullivan skriver i Washington Post så handlar falska nyheter, om det ska definieras, inte om udda åsikter som alltid har funnits i länder med yttrandefrihet, utan om rena förfalskningar. Som de förfalskade dokument som har använts för att angripa den svenska regeringen, som Förintelseförnekare och andra förfalskningar som ofta sprids av personer i det fördolda, med pseudonym eller förfalskade namn. Som ljuger om vilka dom är och vilka som betalar deras löner:
It’s time to retire the tainted term ‘fake news’

Fake news has a real meaning — deliberately constructed lies, in the form of news articles, meant to mislead the public. For example: The one falsely claiming that Pope Francis had endorsed Donald Trump, or the one alleging without basis that Hillary Clinton would be indicted just before the election.

But though the term hasn’t been around long, its meaning already is lost. Faster than you could say “Pizzagate,” the label has been co-opted to mean any number of completely different things: Liberal claptrap. Or opinion from left-of-center. Or simply anything in the realm of news that the observer doesn’t like to hear.

“The speed with which the term became polarized and in fact a rhetorical weapon illustrates how efficient the conservative media machine has become,” said George Washington University professor Nikki Usher.

As Jeremy Peters wrote in the New York Times: “Conservative cable and radio personalities, top Republicans and even Mr. Trump himself . . . have appropriated the term and turned it against any news they see as hostile to their agenda.”

Åsa Linderborg må ha udda åsikter, speciellt sedda från konkurrenten Expressens horisont, men det gör dom inte till “falska nyheter”. Med Åsa Linderborg vet vi precis vad vi får och vem som betalar hennes lön.

Vad de ryska hybridkrigarna med sina förfalskade nyheter hoppas på är just att Sverige river upp pressfriheten så att den svenska pressen inte längre är fri. Och att det inte är någon skillnad mellan Sverige och Ryssland, eller USA och Ryssland.

Något som expressen förhoppningsvis inte kommer att bidra till.

One thought on “Åsa Linderborg, Karin Olsson i Expressen och “Falska Nyheter”

  1. Bosse

    Eftersom en viss procent av befolkningen går på i stort sett vad som helst och totalt saknar förmåga till källkritik så är det faktiskt förvånansvärt lätt att hitta på diverse “sensationer” som trots att de saknar all verklighetsförankring ändå tas på fullaste allvar av den hmm “mindre källkritiska” delen av befolkningen. Det här är något som våra SD:are har utnyttjat till max och som verkar gå hem alldeles särskilt bra hos deras supportrar eftersom dessa ofta tillhör de mer lättledda. Som denna manipulerade skärmdump från 2014 som ännu cirkulerar på Facebook och som hur otroligt det än låter tas på fullaste allvar av alltför många människor. För det första ska man alltid vara oerhört kritisk mot just skärmdumpar eftersom vem som helst kan tillverka en egen sådan på några få minuter. Dessutom är skärmdumpen här ovan ovanligt klantigt gjord med bl.a. en massa felstavningar som borde få vem som helst att inse att detta är fejk, och ovanpå detta är själva innehållet i “artikeln” närmast satirliknande. Så jag förstår faktiskt inte hur någon enda vuxen människa kan ta sånt här på allvar, helt otroligt 😮

Comments are closed.