Politik

Vad kan du om det nya konceptet “unbundling” och vad blir det på svenska?

Bland alla koncept man hör inom startupindustrin, så blir “unbundling” allt vanligare.

Vad unbundling handlar om är att entreprenörer tar etablerade institutioner som vård/skola/omsorg, kommunikationer, tidningar, shopping, och bryter upp dom i mindre delar som man sen kan innovera med hjälp av AI, mobiler och sociala nätverk. Bra exempel är betaltjänsterna Swish och Klarna, handla mat på webben, videokonsultation med läkare osv i all oändlighet.

När man tänker på entreprenörer så är det ofta så de tar de första stegen, genom att analysera en bransch och se hur man kan bryta upp den i olika delar och sen innovera de olika delarna.

Det är f.ö. så som entreprenörer har fungerat i många decennier. Man köper upp företag och bryter upp dom och säljer dom sen i bitar var för sig, ofta med bra vinst. Ofta blir resultatet också att de anställda förlorar jobbet.

Unbundling har också börjar användas för att bryta upp existerande koncept, mer eller mindre synonym med “förklara”.

Unbundle, en bra term att lägga på minnet.