Politik

Azita Raji och det politiska inbördeskrigets USA

Den Iran-födda investeringsbankiren Azita Raji speglar i sin person dagens USA. Hon representerar det misslyckade demokratiska partiet som allierade sig med Wall Street och de rikaste en procenten tillsammans med USA:s afroamerikaner och Latinos istället för de ursinniga fattiga vita i röstbältet, de som röstade på Donald Trump och hans Wall Street-kompisar och störtade USA i fördärvet.

Azita Raji nominerades av president Barack Obama i oktober 2014 till amerikansk ambassadör i Sverige, men republikanerna vägrade att godkänna henne, och en uppsjö av andra ambassadörer, till i februari 2016.

Michael Winiarski skriver i DN: Avgående USA-ambassadör oroad inför maktskiftet

Hon inledde med att notera att ett kännetecken för demokrati är att institutionerna är förutsägbara, medan resultatet av politiken är oförutsägbart. Precis tvärtom förhåller det sig med samhällen med inskränkt demokrati; där är institutionerna inte så stabila men resultatet brukar vara förutsägbart.

Hon varnade för faran med att ifrågasätta och underminera statliga organ, massmedier och andra demokratiska institutioner.

– Där går en absolut gräns, det inte är acceptabelt, sade hon.

Det var ingen som lyssnade som inte framför sig kunde se och höra att det var en anspelning på Donald Trumps ständiga utfall mot sitt lands underrättelsetjänster, politiska motståndare och journalister.

Azita Raji kan nu återgå till Wall Street samtidigt som det politiska inbördeskriget i USA blir allt hätskare.

Det är ledsamt att varken Hillary Clinton eller Barack Obama insåg att dom inte kunde strunta i det amerikanska rostbältet, där miljoner vita amerikaner nu jublar när Donald Trump och republikanerna utförsäkrar dom från det sociala skyddsnät de hade i Obamacare och ställer dom på bar backe.