Politik

Buzzfeed, Breitbart news, USA:s traditionella press och pressfrihet under Donald Trump

När USA:s MSM vägrade att publicera uppgifter om Donald Trumps bisarra agerande i Moskva 2013 så steg webbsajten Buzzfeed som representant för de nya medierna in i bräschen. Buzzfeed grundades 2006 och fokuserar helt på virala nyheter.

Var det rätt eller fel? Eftersom det inte gick att få flera oavhängiga vittnen så var det fel säger Leonard Downie Jr. i New York Times. Men med tanke på Fox News, Breitbart news och Donald Trumps uttalade förakt för den fria pressen så kommer pressfriheten hur som helst att inskränkas i USA under de kommande åren, så det är antingen Buzzfeed eller Breitbar, det är bara att välja.

Donald Trump’s Dangerous Attacks on the Press

If there was any doubt, the uproar this week over BuzzFeed’s publication of unverified allegations about President-elect Donald J. Trump made clear that the gatekeeper role once played by major news media organizations has vanished in the digital age.

This poses a deep danger for legitimate, aggressive journalism, especially from the president-elect, who has been consistent in his heavy-handed demonization of any and all media whenever he dislikes critical but accurate stories about him.

BuzzFeed’s irresponsible decision to publish a seamy and wholly unsubstantiated research dossier about Mr. Trump by a former British spy gave him the opportunity to attack not only BuzzFeed but also CNN, which had reported accurately about the document’s existence but, properly, had declined to reveal its unverified contents. By conflating the conduct of the two news organizations as examples of the growing menace of malicious, digitally spread “fake news,” he undermined the vigorous, accurate journalism that is necessary to hold him and his incoming administration accountable.

Och även DN och SvD har låter alltmer algoritmer styra vad de skriver om. Den gamla “kvalitetsjournalistiken” går i graven tillsammans med papperstidningen. Den passar hur som helst knappast in i en mobil.

Och när Leonard Downie Jr talar om en “energisk” MSM som ska ha kolla på Donald Trump så påminns jag om aristokraterna som på väg till giljotinen. Den amerikanska pressfriheten kommer knappast att överleva Donald Trump och hans kontrarevolution. Den som inte anpassar sig till hyllningskören får ta konsekvenserna.