Politik

Jublande Trumpsupportrar i rostbältet firar att dom nu förlorar sin sjukförsäkring

32 miljoner fattiga amerikaner i rostbältet kommer med omedelbart verksamhet att utförsäkras och ställas på bar backe. Vilket var en av huvudorsakerna till att dom röstade på Donald Trump.

Kan inte säga att jag känner för dom. Dom förtjänar all den misär som dom kommer att få utstå under de närmaste åren. Är man dom nog att rösta emot sina egna intressen för man stå sitt kast.

4 thoughts on “Jublande Trumpsupportrar i rostbältet firar att dom nu förlorar sin sjukförsäkring

 1. Bosse

  Tja kanske kan man säga att amerikanerna har fått den president de förtjänar och det på grund av att de är alltför lättmanipulerade, men å andra sidan skulle det faktiskt kunna hända här i Sverige också.

  Att vara populist i opposition och slå mot “etablissemanget” är något som verkligen lönar sig i dessa dagar, och grejen är att man inte ens behöver presentera några egna hållbara lösningar på problemen utan det räcker att vara mot nämnda etablissemang och för “den vanliga människan”.

  Som det oftast visar sig när någon populist råkar få makten så är denne minst lika mycket etablissemang som den politikerelit hen säger sig bekämpa.
  Som t.ex. Wolfgang Hansson skriver om Trump så byter denne bara ut ett etablissemang mot ett annat, och de stora förlorarna är just den stora massan av “vanliga enkla människor” som hjälpt till att rösta fram honom.

  Det är tragiskt men nu har USA och världen inte något annat val än att tugga i sig det här. Gilla läget och arbeta vidare efter de nya förutsättningarna.

  Obs. att “gilla läget” som var ett välanvänt uttryck under min värnpliktstid betyder inte att man verkligen måste gilla läget utan att man tvingas acceptera en situation som man allt annat än gillar. 😉

  1. Lennart Post author

   Bosse, jo jag har lärt känna termen “Gilla Läget” i Leif GW Perssons romaner. 🙂

 2. Christer W

  Lennart, nog känner jag för dem och sorg över att hur lättmanipulerade människor är. Dock en intressant aspekt på resultatet av valet av Trump och republikanerna är att det slår sönder en ide som har varit och är sedan länge förhärskande hos nationalekonomer.
  Valets resultat visar att teorin Homo economicus eller The economic, om att människan är rationell, kalkylerande och nyttomaximerad individ inte håller, genom att 32 miljoner för sin egen del röstade bort förutsättningen för egen sjukvård.
  De flesta konventionella och hierarkiska nationalekonomer ser modellen som nyttig, några av dem uppfattar att modellen är problematisk i en del sammanhang och ännu färre nationalekonomer hävdar att den överensstämmer med människans egna verkliga beslutsprocess.
  I princip kan man säga med några få undantag att alla nationalekonomer som har fått nobelpriset tillhör den förstnämnda kategorin, konventionella och hierarkiska.
  För övrigt sysslar de bara med matematiska modeller nedskalade till att vara tillämpbara, som modeller.

  1. Lennart Post author

   Christer, När Första Världskriget bröt ut så var Bertrand Russel en av de ytterst få som vägrade göra militärtjänst. Men Alfred North Whitehead, med vilken han skrev den banbrytande Principa Mathematica var för kriget, trots att en av hans söner, Eric Whitehead dog i kriget. Knappast i faderns eller sonens intresse.

   I USA har republikanerna läge fått miljoner amerikaner att rösta mot sina egna ekonomiska intressen genom att lova att införa abortförbud, trakassera HBTQ-människor och ta bort de få vapenlagar som finns kvar. Dvs “moraliska” frågor, allt medan dom flyttar över sociala medel till de allra rikaste.

   Paradexemplet är kanske Hitlers förmåga att få i en massiv majoritet av alla tyskar att stödja honom in i det allra sista.

   Det är en intressant men tyvärr rätt tragisk fråga.

Comments are closed.