Politik

Chelsey Manning och USA:s krig mot terrorismen

Att president Obama nu har förkortat visselblåsaren Chelsey Mannings brutala 35-åriga fängelsestraff så att hon kommer att släppas den sjuttonde maj i år betyder inte att hon kommer att gå säkert på gator och torg i dagens USA. Republikanerna har redan exploderat av raseri, samtidigt som dom inte har något som helst emot att Donald Trump uppmanar Putin att spionera på amerikanska medborgare. Det är som bekant skillnad på folk och folk.

Så jag tror inte att Martin Gelin har rätt när han säger att Obamas beslut kan ha räddat livet på Manning. Det kan lika gärna vara tvärt om. Med republikanerna i sadeln går ingen säker i dagens USA. Speciellt inte HBTQ-människor som Manning.

Men heder år Obama för att han förkortade hennes straff.

Pressklipp:
DN