Politik

Vilket programmeringsspråk bör du lära dig först?

Först, är det verkligen någon vits med att lära sig programmera datorer? Ja det beror på om du vill ha ett spännande yrke som du kan utöva i vilket land som helst i världen, och dessutom få bra betalt? Nej det krävs ingen matte, men väl logiskt och intuitivt tänkande. Om du gillar att lösa gåtor, att måla eller komponera musik, att lägga pussel, att laga mat, att virka och knyppla, att konstruera grejer. Att tänka innovativt. Och om du är social och gillar människor, så är programmering för dig.

De mest populära språken idag är alla öppna kod-språk som Python, Swift, JavaScript, PHP, Ruby mm. Själv skulle jag rekommendera Python och Swift, men de flesta som programmerar lär sig flera språk under sin karriär.

För den som vill lära sig programmering idag så finns det helt nya möjligheter som Meetups där man kan träffa likasinnade och bygga upp ett socialt nätverk av programmerare. Som de här Python-Meetup-en i Sverige

Det finns också mängder med YouTube-videon som lär ut programmering för att inte tala om StackOverflow där man kan ställa frågor och få snabba svar om programmeringsproblem.

Sist men inte minst så ska man hålla ögonen öppna för Hackathons som man kan vara med på och lära sig mängder med nyttiga saker om hur man snabbt skriver appar. Och dessutom träffa andra IT-intresserade människor.

För nidbilden av programmerare som enstöriga nördar kan inte vara mer felaktiga. Det är precis tvärt om.

Och det enda man behöver är en dator, en bärbar eller stationär det gör ingenting. Och en Internetuppkoppling. Så vad väntar du på?

3 thoughts on “Vilket programmeringsspråk bör du lära dig först?

 1. Bosse

  En annan grej jag lekte med när jag började programmera var att skriva s.k. batch-filer. Dvs små textfiler, skrivna i t.ex. programmet Anteckningar, med ändelsen .bat som tolkas av kommandoprompten. Små program som kan utföra diverse uppgifter som man annars fått utföra manuellt. Det som krävs är då att man lär sig använda diverse DOS-kommandon men det är inga trollkonster precis.

 2. Bosse

  Om någon frågar mig:
  “Vilket programmeringsspråk ska jag som nybörjare välja?”
  så tycker jag det är väldigt svårt att ge ett klart svar på frågan.
  Kan personen ifråga redan HTML, och med tanke på webbens betydelse, så är det frestande att svara att det är lämpligt att först lära sig ett scriptspråk för webben som t.ex. JavaScript, men å andra sidan finns det knappast något annat språk som har fått mig så frustrerad som JavaScript. Inte för att det är svårare än andra språk men jämfört med “riktiga” kompilerade språk som t.ex. Java och C/C++ så har det inte funnits några riktigt bra utvecklings/debugging-verktyg för JavaScript och det har gjort att man lätt hamnat i “The 5 stages of debugging” 😉
  Vilket har hänt mer än en gång haha.
  Python och Swift vet jag alldeles för lite om så skulle jag rekommendera något språk att börja med så skulle jag kanske föreslå Visual Basic. Många kanske tycker att det har gjort sitt, men det är lätt att sätta sig in i. Det finns bra utvecklingsmiljöer som fritt går att använda, och det lär användaren att tänka som en programmerare vilket ändå är det viktigaste.

  1. Lennart Post author

   Bosse, kompilatorteknologin har utvecklats med stormsteg de senaste åren och idag är det fullt möjligt för en enskild person att snickra ihop ett egen språk. Och idag är faktiskt de flesta datorspråken skapade av en person. Som Guido van Rossum och Python.

Comments are closed.