Politik

Början på fyra mörka och oerhört farliga år i USA

Rebecca Solnit skriver i Guardian: We could’ve avoided President Donald Trump. Now, we must learn the lessons

The road to President Trump was long and bumpy. There were many turns not taken, countless alternative routes that would have spared us this outcome. Instead, we kept going, corruption, infighting and sheer obliviousness stopping us changing course.

What could have been different? There are a thousand possibilities. You could start with the long decay of the US news media into a branch of the entertainment industry, primed to seize on Trump’s celebrity. A wiser society would have demanded better, resisted more vocally, criticised more intelligently.

Or the rise of Silicon Valley, its hypercapitalist, libertarian ethos helping to weaken traditional sources of information. We now suffer pandemic attention deficit disorder, fake news, hackable everything, cyberwar, and social media bullies, of whom Trump is bully-in-chief. An internet run as a public commons rather than an ad-driven free-for-all would have had very different social consequences. We missed that turning long ago.

Det måste ha varit så här som tyskarna kände sig när Weimar-republikan gick i graven och hunnerna marscherade i Berlin.

Obamas Sverige-ambassadör skriver i DN ”Tolerans, demokrati och frihet inte förhandlingsbart”. Och på ett sätt har hon rätt. För republikanerna är inte intresserad av att förhandla om någonting. Det är deras politik som gäller och ingenting annat. Något som miljoner fattiga amerikaner, många av vilka röstade på Trump, nu får kännas vid när dom förlorar sin sjukförsäkring.

Själv är jag på väg till ett kort IT-möte i Miami. Tillbaks på måndag. Alltför deprimerad för att skriva.

6 thoughts on “Början på fyra mörka och oerhört farliga år i USA

 1. Bosse

  Hmm det är slående hur överraskade och chockade alla medier och andra etablerade orakel är över Trumps vinst. Fast efter hans nästan lika chockerande vinst i primärvalen, där han gick från “skämtkandidat” till republikanernas utmanare om presidentposten, så borde väl media ha anat faran kan man tycka.

  T.ex. har den amerikanska serien “Homeland” ofta legat nästan kusligt rätt i sina förutsägelser och speciellt senaste omgången var en nästan exakt kopia av verkligheten. Fast alltså inspelad innan denna verklighet inträffade. Nu såg jag för några dagar sedan det första avsnittet av årets omgång av serien. En ny president var på väg att installeras. En kvinnlig sådan! Inte ens Homelands manusförfattare hade alltså förutsett detta med Trump. Det är anmärkningsvärt 😉

  Men nä nu är det bara att acceptera situationen eftersom vi inte kan göra det minsta åt den. Klart att läget förmodligen blir mer kännbart för amerikanerna än för resten av världen men självklart kan en sån som Trump i värsta fall också dra igång en riktigt allvarlig global konflikt, eller också händer inget särskilt alls, mer än de katastrofala konflikter som redan är igång, och vi får ägna oss åt att räkna ner tiden fram till nästa presidentval.

  Tills vi vet säkert får vi jobba på vår BOP (Bug-Out-Plan) att ta till om nu skiten verkligen skulle hamna i fläkten. 😉

 2. Christer W

  Trumps tillträde kan vara det som blir ögonöppnaren för gemen man och visa på hur ålderdomligt och odemokratiskt us politiska system är för dem. Det kan vara en möjlig utveckling.
  En annan är ju ett samhälle med ännu mera (inte bara större) sociala klyftor och mera våld. En tredje är att trump kommer starta en jäkla massa krig för att skapa en massa yttre fiender för att leda blickarna från honom.
  När någon talar om att göra landet stort, så är den någon i gott sällskap med mången historisk despot. och det är ju särdeles oroväckande för omgivningen.

  Dock, i grund och botten är trump, le pen etc produkter av reagans och thachers ekonomiska politik, en ekonomisk politik som fanns även fram till börskraschen 1929 och som återupptogs 79 och 80 av de två.
  Det är kanske dags att läsa om Allmän Teori om Sysselsättning, ränta och pengar.

  1. inge nordgren

   Glöm inte liberalernas (från höger till vänster) kamp för att skapa ett 1/3 delssamhälle sedan 1985…

 3. Johnny

  The New World Order is dead and The Trump World Order is born. Utopisk kulturmarxism på väg ut och realistisk socialkonservatism på väg in i Västvärlden. Framtiden har aldrig varit ljusare.

Comments are closed.