Politik

Ursinnig Trump förklarar krig mot USA:s fria press, protester över hela världen vida överträffar invigningen

Den väldiga kvinnomarschen i Washington.

Bara några timmar efter invigningen så gick en ursinnig Donald Trump till en bisarr frontalattack mot USAs fria medier, ett angrepp fylld med några av de mest genomskinliga lögner som någonsin har kommit från Vita Huset. Uppenbarligen hoppas Trump att han kommer att kunna kuva den fria pressen i USA, och han kan mycket väl ha rätt.

Trots att pressfriheten är en hörnpelare i den amerikanska demokratin så är det inte säkert att pressen kommer att kunna eller våga stå emot den våg av bredsidor som nu kommer att komma, inte bara från Vita Huset, utan också från Alt-right-rörelsen och republikanerna, som mangrant ställer upp bakom Trump, och verkar vara beredda att slänga den amerikanska demokratin överbord för att stärka sin egen ställning.

JULIE HIRSCHFELD DAVIS and MATTHEW ROSENBERG skriver i New York Times: With False Claims, Trump Attacks Media on Turnout and Intelligence Rift

President Trump used his first full day in office on Saturday to unleash a remarkably bitter attack on the news media, falsely accusing journalists of both inventing a rift between him and intelligence agencies and deliberately understating the size of his inauguration crowd.

In a visit to the Central Intelligence Agency intended to showcase his support for the intelligence community, Mr. Trump ignored his own repeated public statements criticizing the intelligence community, a group he compared to Nazis just over a week ago.

He also called journalists “among the most dishonest human beings on earth,” and he said that up to 1.5 million people had attended his inauguration, a claim that photographs disproved.

Later, at the White House, he dispatched Sean Spicer, the press secretary, to the briefing room in the West Wing, where Mr. Spicer scolded reporters and made a series of false statements.

He said news organizations had deliberately misstated the size of the crowd at Mr. Trump’s inauguration on Friday in an attempt to sow divisions at a time when Mr. Trump was trying to unify the country, warning that the new administration would hold them to account.

Problemet är att i dagens webbaserade nyheter så finns det inte längre någon sanning. Om USAs president säger att en och en halv miljoner människor deltog i hans installationsceremoni så kommer åtminstone halva det amerikanska folket att tro att det ipso facto är sant. Och om Vita Huset sen börjar stämma USA:s hittills fria medier så är det inte säkert att dom kommer att kunna stå emot miljardstämningar parade med mordhot från uppretade Trumpsupportrar.

I det nya USA kan och kommer säkert vad som helst att hända.

TIM WALLACE and ALICIA PARLAPIANO skriver i New York Times: Crowd Scientists Say Women’s March in Washington Had 3 Times More People Than Trump’s Inauguration

The women’s march in Washington was roughly three times the size of the audience at President Trump’s inauguration, crowd counting experts said Saturday.

Marcel Altenburg and Keith Still, crowd scientists at Manchester Metropolitan University in Britain, analyzed photographs and video taken of the National Mall and vicinity and estimated that there were about 160,000 people in those areas in the hour leading up to Mr. Trump’s speech Friday.

They estimated that at least 470,000 people were at the women’s march in Washington in the areas on and near the mall at about 2 p.m. Saturday.

The two images below show the crowds when they were at their peak density at the two events.

Det positiva är dock att trots den kosmiska katastrofen som har drabbat USA så är miljoner amerikaner beredda att demonstrera för sin frihet. Och dom demonstrationerna kommer att fortsätta.

Det är också viktigt att svenskar demonstrerar utanför amerikanska ambassaden, och inte bara en gång utan regelbundet under de närmaste fyra åren. Trump och hans supportrar måste dagligen bli påminda om hur impopulär han är över hela världen.

Uppenbart är USA nu på kurs mot en häftig kollision mellan Vita Huset och dess kritiker. En kollision som kan leda vart som helst. EN så lättretad och kolerisk person som USAs nye president kommer inte att låta förmenta oförrätter gå ostraffade. Han kommer att slå tillbaks och hårt.

Men det är också möjligt att konstanta demonstrationer kommer att göra det möjligt för den djupt impopuläre Trump att regera. För den opposition som nu håller på att växa fram kan göra det allt svårare för Donald Trump att styra USA. Och ständiga strider mellan en kolerisk person som inte kan tillåta minsta kritik av honom själv eller hans bisarra åsikter kommer slutligen att försvaga honom.

Men de viktigaste tror jag är att ingenting längre är som förr. I Donald Trumps USA kan precis vad som helst hända.

Pressklipp: DN ,

One thought on “Ursinnig Trump förklarar krig mot USA:s fria press, protester över hela världen vida överträffar invigningen

  1. Christer w

    Napoleons hundra dagar? Hans ilmarsch upp genom Rhonedal till Grenoble var i extremt hetsigt tempo.
    Trump verkar ha samma ambition.

Comments are closed.