Politik

Jönssonligan i Vita Huset. Trump mot Kina, konfrontation eller tredje världskrig?

I Kina har Donald Trump fått ett hatobjekt som han inte kan kväsa med hot och personangrepp. Det är bäddat för en urladdning som antingen kommer att leda till en förnedrande ursäkt från Donald Trump, eller ett mindre eller större krig mellan världens båda supermakter.

Om amerikanerna är dumma nog att välja in Jönssonligan i Vita Huset så får dom banne mig stå sitt kast. Det enda problemet är att det blir hundratals miljoner människor över hela världen som får betala fiolerna.

5 thoughts on “Jönssonligan i Vita Huset. Trump mot Kina, konfrontation eller tredje världskrig?

 1. Bosse

  Ja läget är såklart allt annat än muntert och det känns som att vi befinner oss väldigt långt från den framtidstro och optimism som fanns runt 89-90 när muren föll, Warzawa-pakten upplöstes, Tyskland återförenades och Kalla kriget tog slut. Då befann man sig ju nästan i chock för detta var något som jag absolut inte trodde skulle inträffa under min livstid. Jag var uppfödd under kalla kriget och det och järnridån var något som “alltid hade funnits” och jag såg inget slut på det. Det är utan jämförelse den både mest oväntade och största politiska händelse som inträffat under min livstid.

  Men någonstans där började också vägen tillbaka in i mörkret.
  Redan 90-91 började det strula till sig igen med Kuwaitkriget.
  Sedan följde det katastrofala Balkankriget.
  Den jihadistiska terrorns framväxt
  9/11 och det åtföljande kriget mot terrorismen
  i Afganistan och det i förlängningen helt katstrofala Irakkriget.
  ISIS framväxt
  Hoppet om en lösning av Israel-Palestina – konflikten krossas totalt med palestinska organisationer som Hamas och israeliska ledare som Netanyahu.
  Den misslyckade “arabiska våren”
  en utfreakad Bashar al Assad som massakrerar sin egen befolkning.
  ISIS expansion, “kalifatet” och ofattbara grymheter.
  Totalitära ledare som Trump, Putin, Xi Jinping, Kim Jong-un, Assad och Erdogan vid makten.

  Världen verkar vara på väg rakt in mot mörkrets hjärta. Det här måste på något vis vändas innan den globala katastrofen är ett faktum.

  1. Lennart Post author

   Bosse, när Trump nu bygger sin gigantiska mor mot Mexiko och återinför CIAs gamla hemliga tortyrfängelser, ja då bör världen oroa sig.

   Jag tror att vi nu kan se att den klassiska historiesynen med ett samhälle som långsamt men säkert blir öppnare, liberalare och rikare med färre krig och mindre elände inte alls är sant.

   Oräkneliga miljoner människor dog i krig under det tjugonde århundradet, och vi verkar nu vara på väg mot ett antal nya krig som mycket väl kan bli lika blodiga som krigen på 1900-talet.

   Det amerikanska samhället är nu så splittrat att det enda som kan rädde de liberala kuststaterna är utträde ut den allt mer ideologiskt extrema södern och mellanvästern.

   Och i Trump har vi en politiker som faller helt utanför ramen av traditionella politiker. På det sätter liknar han Lenin och Hitler. En man som alla underskatter tills det är för sent.
   Det är svårt att se någon ljusglimt.

    1. Lennart Post author

     Bosse, problemet är Trumps oberäknelighet, något som han själv odlar med råge. Och det är det sista som ledaren för världens supermakt ska odla. Att det blir någon slags krig tar jag för givet.

 2. ~Charmkvarken~

  ”Göra Amerika stort igen”. Två prickar från verkligheten 🙂

  ”Göra Amerika stört igen”… dessvärre stört även globalt.

Comments are closed.