Politik

Vad är datormolnen för någonting och varför är de så viktiga?

Efter att ha tillbringar en fullspäckad helg i Miami Beach på et IT-möte om datormolnen så känns artikeln i New York Times passande.

För idag är vi alla beroende av datormolnen, de väldiga datorhallar med hundratusentals hummande datorer som finns utstationerade över hela jorden och där alla konsumentdata idag ligger lagrade. Och som gör våra liv så mycket enklare än för bara några år sen. Men också ger företag och myndigheterna tillgång till våra data.

Datormolnen är det globaliserade samhälles hörnpelare på samma sätt som järnvägarna var på 1800-talet. Var du än befinner dig, även i säg Nairobi, så har du tillgång till datormolnen och all den teknologi som dom för med sig. Något som jag själv har upplevt. En tonåring i Asien, en IT-ingenjör i Kina eller en läkare i Sverige, alla har dom tillgång till samma eller liknande
resurser i datormolnen. Som är vad dom driver det moderna samhället.

Quentin Hardy skriver i New York Times: Where Does Cloud Storage Really Reside? And Is It Secure?

What makes cloud storage different? Instead of being stored directly on your own personal device (the hard drive on your laptop, for example, or your phone), cloud-based data is stored elsewhere — on servers owned by big companies, usually — and is made accessible to you via the internet.

When people think of cloud computing, they often think of internet-connected public clouds run by the likes of Amazon, Microsoft and Google. (If you use Gmail, Dropbox or Microsoft’s Office 365, you are using a cloud service.) There are also consumer clouds that, for example, hold your pictures and social media posts (think of Facebook or Twitter), or store your music and email (think of Apple or Google).

Den gigantiska AI-tsunamin som nu sveper IT-marknaden kunde aldrig ha inträffat om det inte hade varit för datormolnen och alla data som de innehåller. Och idag kan du t.ex. koppla upp din mobilkamera så att så snart du tar en bild så hamnar dan i datormolnen, helt säkert även ifall din hemdator skulle krascha.

För när vi talar om Big Data och datavetenskap och innovation så handlar det i första hand om data, gigantiska mängder med data. Och hela den snabbfotade uppstartsmarknaden där ett par tre programmerare kan skapa ett nytt företag på en hackathon över en helg möjliggörs av alla de datorverktyg som ligger lagrade i datormolnen.

Datormolnen med sina anonyma datorhallar som ligger långt ute på vischan på någon prärie någonstans eller varför inte i Norrland, har också förändrat städerna. Kista och Silicon Valley skapades för att den tidens IT-företag måste ha sina egna stora datorhallar intill kontoret. Att starta eget kostade skjortan eftersom man måste sätta upp sin egen datorhall.

Och idag, genom att utnyttja teknologi i datormolnen så kan en grupp programmerare sätta upp avancerade webbsajter på några timmar eller som mest dagar som kan ses över hela världen. Helt fantastiskt.

Idag letar du förgäves efter en datorhall på alla uppstartsföretag i Stockholm eller Malmö. Allt du hittar är några bärbara datorer och mobiler. Det är allt. Frågar du den 20+årige grundaren till något av de splitter-nya företagen var deras datorer ligget så förstår dom inte frågan. I molnen någonstans får du till svar. Var molnet ligger? Har ingen aning.

De gigantiska datorhallarna sköts av – vad då? Jo av datorer, inte människor. Och alla datorerna är sammankopplade så att om någon fallerar som man skriver så tar de andra över jobbet. Helt utan mänskligt ingripande. För det är datorer som sköter datormolnen och inte människor. Om robotarna en gång tar över jorden så är det genom datorhallarna.

Våra mobiler och alla appar är kopplade till datormolnen med allt vad de innebär, och det moderna samhället skulle inte vara möjligt utan datormolnen.

De allra flesta av datormolnen är amerikanska med namn som Amazon AWS, IBMs Bluemix, Microsofts Azure, Google App Engine och Heroku med Kinas Alicloud som det enda icke-amerikanska datormolnet. EU har gett tusan i datormolnen, vilket är högst förunderligt.

Om datormolnen plötsligt inte fanns så skulle hela det moderna samhället sluta fungera.

Och det är Datormolnen som är källan till USA:s mjuka makt, inte Hollywood.