Politik

Tvillingdetektiverna och Patrick Quentin, generationsväxlingar och kan vi någonsin förstå våra barn?

När jag växte upp på Luthagen i Uppsala så var det med Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Pelle Svanslös, Tvillingdetektiverna och senare Patrick Quentin.

Men böcker Tvillingdetektiverna och Patrick Quentin är vad jag vet lika döda som Erik Gustav Geijers Vikingen eller allt som Verner von Heidenstam en gång skrev.

Men varför förlorar vissa böcker snabbt sin popularitet medan andra överlever?

Varför har dom helt humorlösa tanterna, Pelle Svanslös och Astrid Lindgren överlevt, medan Tvillingdetektiverna och den ypperlige deckarförfattaren Patrick Quentin idag är helt föråldrade?

I fallet Tvillingdetektiverna så misstänker jag att det beror på att grabbarna inte har alla de prylar och den jargong som dagens unga har. Så vad skulle hända om man gav en av sina tvillingdetektiver till något barn eller barnbarn. Vad skulle dom göra. Läsa boken eller bara slänga den efter någon sida. Jag misstänker det senare.

Och Patrick Quentin då? Inte våldsam nog för dagens svenskar skulle jag gissa. Inte lika mycket angst, sex, skjutvapen som dagens deckare.

Detta trots att Agatha Christie helt klart fortfarande läses.

Men det är väl som med musiken. Povel Ramel, Owe Thörnqvist, Karl Gerhard, ingen skulle tänka på att sjunga in deras alster idag, utom Magnus Uggla med Karl Gerhard, vilket väl är undantaget som bekräftar regeln.

Deras alster är alla döda, utom när dom sjungs av dom själva. Trots att Evert Taube faktiskt har överlevt, liksom Lasse Dahlkvist.

Generationsklyftor är ofta betydligt djupare än man kanske själv tror. Generationer som har väldigt litet gemensamt och som tillsammans försöker leva sida vid sida i samma samhälle.

Men precis vad det är som gör vissa författare och tänkare till stora medan andra slängs på soptippen vet jag om sanningen ska fram inte.

Men om ni gillar bibliotek så kolla in någon gammal Tvillingdetektiverna, av vilka Tunnelbanemysteriet absolut är det bästa och Patrick Quentin, av vilka Misstänkt Fall är mycket bra, och se vad ni tycker.