Politik

Economist: USA inte längre en fullfjädrad demokrati, och det beror inte enbart på Trump

De dåliga nyheterna duggar tätt just nu, men det kommer inte som någon direkt förvåning att den ansedda brittiska tidskriften the Economist inte längre anser att USA är en fullfjädrad demokrati. Frånvaron av majoritetsval, allt fler väljare som vägras rösta, och de alltmer radikaliserade republikanerna som helt och hållet vägrar att samarbeta med demokraterna.

John Nichols skriver i The Nation:  ‘The Economist’ Just Downgraded the US From a ‘Full Democracy’ to a ‘Flawed Democracy’

 The United States is no longer a full democracy, according to the highly regarded Economist Intelligence Unit, which each year compiles a Democracy Index that “provides a snapshot of the state of democracy worldwide for 165 independent states and two territories.”

“The US, a standard-bearer of democracy for the world, has become a ‘flawed democracy,’ as popular confidence in the functioning of public institutions has declined,” explains the introduction to the freshly released Democracy Index.

That would be a troubling announcement in any week.

But coming in the first week of the presidency of Donald Trump, a man who has claimed that election systems are “rigged,” who lies about supposed “voter fraud” and who attacks the media outlets who call him out for those lies, the announcement is all the more unsettling.

Och det kommer inte att bli bättre på mycket länge.

3 thoughts on “Economist: USA inte längre en fullfjädrad demokrati, och det beror inte enbart på Trump

    1. Christer W

      En, det ser ut som det har blivit en hel drös sådana. Frågan är egentligen när de börjar förfölja och förtala varandra.

Comments are closed.