Politik

Glöm Silicon Valley, den Europeiska IT-marknaden växer så de knakar

Uppstartsmarknaden i Silicon Valley har länge lockat IT-intreprenörer från den svenska ankdammen, som sen efter något decennium liksom Lasse Dahlquists Mr Swanson har kunnat återvända till Sverige på semester med nymyntad amerikansk accent och fickorna fylla med aktieoptioner och dollarsedlar.

Men Silicon Valley är inte längre så unikt som det var för tjugo eller ens tio år sen. Och idag är finns det mängder med uppstarts-områden världen över, däribland Skandinavien och inte minst Sverige. Vilket är viktigt för uppstartsföretag i Silicon Valley skapar lösningar för det amerikanska samhället som ofta inte passar i EU eller i det svenska samhället.

Matthias Verbergt skriver i Wall Street Journal: New Hotbed for Tech Startups: Europe. Europe’s entrepreneurs used to head for Silicon Valley; now, the money and opportunities are closer to home

Florian Jourda has abandoned a senior job at cloud-service provider Box.com in California to mentor up-and-coming entrepreneurs at a startup accelerator in his home country, France. Niklas Zennström, the Swedish founder of Skype, who had sold the telephone-over-the-internet business to U.S. investors in 2005, has set up an investment fund focused on European tech startups.
….
But countries such as France have seen record levels of venture capital flowing in last year as local governments stepped up efforts to train and attract skilled workers, construct large-scale incubators for early-stage startups and boost investment through state-backed funds.

European flagship companies such as Swedish music-streamer Spotify AB, Germany’s startup studio Rocket Internet and Finland’s “Clash of Clans” game maker Supercell have scaled to multibillion-dollar valuations, without moving to the other side of the Atlantic. Spotify founder Daniel Ek has pledged to keep Europe as the company’s home base.

Speciellt Malmö har etablerat sig som en snabbt växande IT-stad.

En mycket positiv utveckling som utan tvekan kommer att fortsätta.