Politik

Hur Donald Trumps USA lär oss förstå tyskarnas reaktion på Hitler och nazismen

Det har varit populärt under de senaste decennierna att säga att om vi i dagens generation bara hade levt i Tyskland under Hitlerperioden så hade vi inte tittat bort, vi hade gjort motstånd, vi hade protesterat och vi hade stoppat Förintelsen.

Sanningen är att det behövs väldigt mycket för de flesta av oss att riskera jobbet, friheten och kanske också livet i protester. Den gigantiska kvinnomarschen mot Trump, som retade honom till vansinne, visar att dagens kvinnor inte kommer att låta sig tystas. Men inte en enda av de passkontrollörer på otaliga amerikanska flygplatser som fick i uppgift att stoppa muslimer igår vägrade mig veterligen att utföra ordern. Straffet hade nämligen blivit kännbart. Förlorat jobb och fängelse. Inte direkt tilltalande för den som har en familj att försörja. Och amerikanska fängelser är inte direkt lyxhotell.

Som Adam Jentleson skriver i Washington Post så kan demokraterna i Senaten faktiskt blockera många av Donald Trumps nya lagar, vilket republikanerna har gjort med Barack Obamas initiativ i åtta år. Det är bara att det ligger inte för demokraterna som hellre kompromissar och samarbetar ån opponerar sig.
Senate Democrats have the power to stop Trump. All they have to do is use it.

Samtidigt, som Washington Post skriver, så har republikanska politiker börjat införa demonstrationsförbud i allt fler delstater. Det är betydligt lättare för en skrupellös politiker, stödd av ett fanatiskt parti, att införa en totalitär stat mitt i en demokrati, än de flesta tror.

Titta bara på Tyskland 1933.

Donald Trumps första vecka är bara en liten liten början på fyra eller åtta eller ännu fler år av krympande demokrati, övergrepp, misär och skandaler. Men vi kan tyvärr inte vänta oss att alltför många amerikaner kommer att riskera sina jobb och liv och lem med att protestera mot en så farlig president som Donald Trump.

Säkrare då att vända bort blicken. Precis som i Tyskland 1933.

8 thoughts on “Hur Donald Trumps USA lär oss förstå tyskarnas reaktion på Hitler och nazismen

 1. Bosse

  “Det är som om Christer Petterson hade blivit svensk statsminister”
  Haha ja mitt i prick.

  Nä men allvarligt börjar jag undra om Trump verkligen kan sitta kvar i fyra år om han fortsätter som han börjat. Det finns ju andra starka krafter i samhället som riskerar att drabbas av nyckfullheten och som garanterat kommer att jobba på att få bort honom. Han har ju redan, som det verkar, kommit ordentligt på kant med CIA. Inte för att jag ser CIA som någon av de godare krafterna i USA men det är högst troligt att det inte är någon bra början för en ny president att komma på kant med dem redan på ett tidigt stadium.

  1. Lennart Post author

   Bosse, Donald Trump kommer att sitta i fyra och kanske också i åtta år. Det finns ingen som helst möjlighet att få honom avsatt. Det republikanska partiet står till 99% bakom honom.

   1. Bosse

    Tja vi får väl se vad som händer. Jag har sett tidigare att de mest oväntade saker kan hända vad gäller presidenter så jag tror att absolut ingen kan säga med säkerhet att Trump sitter kvar som president om fyra år, och var USA och världen står om åtta år är än mer omöjligt att förutse. För såpass mycket har jag lärt mig under mitt liv att jag vet att det är omöjligt att förutspå framtiden på längre sikt. T.ex. förutsåg ingen ens några år i förväg Berlinmurens fall (fast vissa kanske påstår det med facit i hand) 🙂 Förr eller senare dyker det upp en s.k. svart svan som helt ändrar på förutsättningarna. Frågan är nu om det är Trump som är den svarta svanen eller om det är något annat som händer längre fram.

    1. San

     Den svarta svanen skulle nog snarare vara att Trump sitter kvar. I det här läget får man väl akta sig för att uttala sig om hur det ska gå. Men jag har då aldrig varit med om något liknande. Media, folk omkring mig, alla demonstrationer.

     Det som blir avgörande är valet 2018.

     Med det sagt, jag trodde aldrig att han skulle vinna heller.

     1. Lennart Post author

      San, Bosse, den svarta svanen är kanske Kina. Om Trump ger sig på Kina så kommer vi att se ett fyrverkeri av sällan skådade proportioner.

 2. Bosse

  Trumps nyinförda inreseförbud för människor från vissa länder, ja det räcker tydligen att vara född i de länderna, är inget annat än en våt dröm för jihadisterna. Det är precis såna här reaktioner de hoppas på när de utför sina terrordåd. Slutmålet är en total konfrontation mellan väst och den muslimska världen. Bara på så vis kan de vinna över så många själar för sin sak att de på allvar blir ett stort globalt hot, och det är detta som Trump nu hjälper dem med.
  “An nescis, mi fili quantilla prudentia mundus regatur”
  Axel Oxenstierna

  1. Lennart Post author

   Bosse, det farligaste med Trump är att han till skillnad från nästan alla andra amerikanska presidenter agerar helt impulsivt och utan att ta hänsyn vad hans förmodade motståndare i sin tur kan göra mot honom. Det betyder att risken för krig kommer att vara överhängande under de närmaste fyra till åtta åren. Inte nödvändigtvis för att Trump kommer att planera det utan för att han kommer att reta upp t.ex. Kina som i sin tur kommer att få honom att eskalera. En supermakt kan inte styras av en impulsiv galning. Det är som om Christer Petterson hade blivit svensk statsminister.

Comments are closed.