Politik

Teknologin bakom falska nyheter allt mer avancerad. Kan demokratin överleva?

It-tekknologin är baserad på digitala data. Och till skillnad från analoga data, som en papperstidning, så kan man kopiera digitala data i alla oändlighet utan att dom försämras. Man kan också redigera digitala bilder pixel för pixel och på det sättet skapa nya och helt verklighetstrogna bilder.

Och det är något som är big business i Hollywood som på sikt kommer att kunna ersätta skådespelare med verklighetstrogna avatarer. Som inte går att skilja från levande människor.

En helt legitim teknologi som lovar att göra demokratin omöjlig. Låt oss tänka oss fram till presidentvalet 2020 och låt oss föreställa oss att Kaliforniens nya senator Kamala Harris ställer upp som demokraternas presidentkandidat. Tevekanalerna kommer att dränkas av falska videon som visar Kamala Harris med tydlig röst göra det ena hatfulla uttalandet efter det andra. En uppsjö av videon som alla ser hur realistiska ut som helst. Det är bara de att de alla använder vad vi kan kalla Hollywood-teknologin med mänskliga avatarer. Som Nick Bilton beskriver i Vanity Fair.

Nick Bilton skriver i Vanity Fair NEWS IS ABOUT TO GET EVEN SCARIER THAN YOU EVER DREAMED
What we saw in the 2016 election is nothing compared to what we need to prepare for in 2020.

At corporations and universities across the country, incipient technologies appear likely to soon obliterate the line between real and fake. Or, in the simplest of terms, advancements in audio and video technology are becoming so sophisticated that they will be able to replicate real news—real TV broadcasts, for instance, or radio interviews—in unprecedented, and truly indecipherable, ways. One research paper published last year by professors at Stanford University and the University of Erlangen-Nuremberg demonstrated how technologists can record video of someone talking and then change their facial expressions in real time. The professors’ technology could take a news clip of, say, Vladimir Putin, and alter his facial expressions in real time in hard-to-detect ways. In fact, in this video demonstrating the technology, the researchers show how they did manipulate Putin’s facial expressions and responses, among those of other people, too.

This is eerie, to say the least. But it’s only one part of the future fake-news menace. Other similar technologies have been in the works in universities and research labs for years, but they have never really pulled off what computers can do today. Take for example “The Digital Emily Project,” a study in which researchers created digital actors that could be used in lieu of real people.

Det här är inte påhitt även om teknologin kanske inte nödvändigtvis blir användbar inom fyra år. Men frågan vi måste ställa oss är hur demokratin är förenlig med den nya IT-teknologin. Som inte bara används för att massavlyssna och massfotografera oss alla, utan som snart gör det omöjligt att skilja mellan sant och falskt.

Och som kan användas för att spy ut tusentals, tusentals, hundratusentals falska videon i en enda massiv tsunami. Det här är en utomordentligt viktig fråga som ingen idag har en lösning på. Men som kommer att vända upp och ner på framtidens demokratiska val. Och för hela samhället.