Politik

Det progressiva Kalifornien bygger upp en regelrätt motståndsrörelse mot Donald Trump

Medan vi har sett demonstrationer mot den katastrofala Trump-administrationen så håller politiker och aktivister nu på att organisera en regelrätt motståndsrörelse som man hoppas kommer att kunna försvara delstatens progressiva politik mot den extremhöger som nu har sitt fäste i Vita Huset. Motståndsrörelsen omfattar allt från progressiva lokala lagar till planer på internationellt samarbete om miljön och mänskliga rättigheter. För som världens sjunde största stat så har Kalifornien möjligheter att skriva under bindande fördrag med andra stater.

Sam Levin skriver i The Guardian: California protests lead the way for Trump resistance movement

During Trump’s chaotic first weeks in office, the Golden State has embraced its reputation for progressive politics and civil rights activism and has cemented its role as the state that will lead the movement to defy the White House.

Despite concerns of possible retaliation from Trump, California’s leaders have pledged to aggressively resist him – on immigration, health, the environment, voting rights and more – while grassroots activists have strategized ways to stand up for the most vulnerable communities and launch mass actions.

“California is becoming a beacon for progressive states in our country looking for hope as we enter the Trump era in America – an era that promises to be the most regressive in generations,” said state senate president Kevin de León. “We have made great strides in California, and there’s no turning back.”

Kaliforniens vittgående planer visar också hur långt efter andra delstater i USA ligger.

Även om jag just ser att även delstaten Washington jobbar på med motstånd mot Trump. How Washington state became the epicenter of resistance to Trump’s agenda

Problemet för alla delstater är dock att om Trump vill så kan han lätt stoppa allt federalt bistånd och även stoppa allt flyg från och till en delstat som Kalifornien. Så om det skulle komme till kritan så är det en fråga om hur allvarligt man ska se på motståndet.