Politik

Trump-regimens hot mot USA:s universitet, grunden för dess mjuka makt

Trump-regimen är ett existentiellt hot mot hela det öppna liberala samhället, men kanske ingenstans känns hotet så överhängande som på USA:s universitet.

Leon Botstein skriver i New York Times: https://www.nytimes.com/2017/02/08/opinion/american-universities-must-take-a-stand.html

Not since the era of witch hunts and “red baiting” has the American university faced so great a threat from government. How is the university to function when a president’s administration blurs the distinction between fact and fiction by asserting the existence of “alternative facts”? How can the university turn a blind eye to what every historian knows to be a key instrument of modern authoritarian regimes: the capacity to dress falsehood up as truth and reject the fruits of reasoned argument, evidence and rigorous verification?

The atmosphere of suspicion and insecurity created by the undermining of truth provides the perfect environment for President Trump’s recent actions on immigration. The American university’s future, indeed its most fundamental reason for being, is imperiled by a government that constructs walls on the Mexican border, restricts Muslim immigrants and denigrates the idea of America as a destination for refugees.

Det viktiga nu är att de amerikanska universiteten går i strid för liberalism, deokrati och öppenhet. Många av dom är sårbara eftersom Trump-regimen kan dra in de federala bidrag som många av dom får. Och det är idag bara en tidsfråga innan attackerna kommer att leda till försök att slänga ut lärare och administration och ersätta dom med personer från extremhögern.

3 thoughts on “Trump-regimens hot mot USA:s universitet, grunden för dess mjuka makt

 1. Christer W

  Många av universiteten har vad jag kan förstå många ledande personer som kommer från andra länder och har kvar sina medborgarskap. Frågan är hur länge de blir kvar med den alltmer ökande främlingsfientligheten och rasismen.
  En saker säker ju mer ansatt trump blir av infödda så ökar hans behov att fokusera på andra, invandrare och andra och tredje generationer av folk som han inte gillar.

  1. Lennart Post author

   Christer, frågan som jag ställer mig är om kan kommer att nöja sig med verbala angrepp eller om han kommer att börja arrestera sina motståndare. Allt är möjligt i dagens förpestade amerikanska samhällsklimat.

   1. Christer W

    Lennart, det första steget som jag ser det är att han börjar med verbala angrepp som ska trigga folk, därefter blir det enklare att spärra in misshagliga.
    Vi får dock hoppas att en sådan utveckling inte sker.

    För att avsluta med pastor Martin Niemöllers ord om vad som kan hända den som tror sig vara nån av de andra: Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Comments are closed.