Politik

Bara en papperstiger. Kina vinner storseger mot Trump som backar om Taiwan!

Många, inklusive jag själv, trodde ett tag att Donald Trump var en galning som inte skulle dra sig för att gå i krig mot Kina, Iran och kanske också Nordkorea.

Istället visar han sig vara ännu en inkompetent pratmakare som utan att blinka vänder kappan efter den politiska vinden. Och helt i onödan nu ger USA:s konkurrent Kina en storseger genom att först säga att han inte kan förstå varför USA inte skulle ha diplomatiska relationer med Taiwan, och även ha en telefonkonferens med Taiwans demokratiskt valda president Tsai Ing-wen.

Men som Jane Perlez skriver i New York Times så har Trump plötsligt backat och erkänner nu Taiwan som en del av Kina.: Trump, Changing Course on Taiwan, Gives China an Upper Hand

By backing down in a telephone call with China’s president on his promise to review the status of Taiwan, President Trump may have averted a confrontation with America’s most powerful rival.

But in doing so, he handed China a victory and sullied his reputation with its leader, Xi Jinping, as a tough negotiator who ought to be feared, analysts said.

“Trump lost his first fight with Xi and he will be looked at as a paper tiger,” said Shi Yinhong, a professor of international relations at Renmin University of China, in Beijing, and an adviser to China’s State Council. “This will be interpreted in China as a great success, achieved by Xi’s approach of dealing with him.”

Mr. Trump’s reversal on Taiwan is likely to reinforce the views of those in China who see him as merely the latest American president to come into office talking tough on China, only to bend eventually to economic reality and adopt more cooperative policies. That could mean more difficult negotiations with Beijing on trade, North Korea and other issues.

Och det visar nu Kinas Xi Jinping att han inte behöver vara rädd för Trump. För precis som när det gäller Vladimir Putin så är Trump en pratmakare och papperstiger. Vilket knappast gagnar USA:s intressen.

Samtidigt har Trump gjort en tvärvändning när det gäller de nya israeliska bosättningarna på västbanken och i Jerusalem.

Det verkar också som om han kanske inte kommer att överklaga sin islamofobiska inresepolitik till Högsta Domstolen. Där han hur som helst skulle att förlora.

Inte en galning alltså, men en minst lika farlig helt okunnig motormun som skriver och fäktar med armarna för att sen plötsligt tvärvända utan att någon blir klok på vad han egentligen vill. Som om han själv skulle veta det?
1-0 till Kina alltså och så mycket för Trumps bravado om att bli tuff mot Kina.

Pressklipp: DN