Politik

Vad kan du om Alan Turing och tyskarnas Enigma-maskin under Andra Världskriget?

För alla som är intresserad av kryptografi och signalspaning så är tyskarnas Enigma-maskin och hur polackerna och senare de allierade bröt det tyska chiffret högintressant. De två videorna här ovan ger en mycket bra introduktion till Enigma, demonstrerat på en äkta chiffer-maskin.

Intressant är också Edward Snowdens avslöjanden om hur amerikanska NSA har brutit så gott som alla chiffer som finns, liksom USA:s och Israels Stux-net angreppen mot Iran.

Och även den svenske matematikern Arne Beurling löste tyskarnas chiffer, dock inte Enigma, under Andra Världskriget.

Filmen The Imitation Game från 2014 med Benedict Cumberbatch Alan Turing är dock inte en dokumentär.

Ett intressant ämne med massor med intressanta videor på YouTube.

4 thoughts on “Vad kan du om Alan Turing och tyskarnas Enigma-maskin under Andra Världskriget?

 1. Bosse

  När det gäller spioneri och kryptering så har en svensk vid namn Boris Hagelin varit med och spelat en av huvudrollerna. Hans krypteringsmaskin användes av USA:s allierade samtidigt som han i samarbete med NSA byggt in an bakdörr i programmet med vars hjälp USA hade fullständig koll på sina “allierades” alla hemligheter.
  http://www.nsk.se/2016/03/12/svindlande-kansla-att-detta-faktiskt-skett/
  Det är inget av detta som egentligen förvånar mig. För så här håller underrättelsetjänster på hela tiden. För att förstå den totala bristen på moralisk kompass (“hur kan man lura sina allierade?”) så måste man förstå hur de här IT-människorna fungerar. Det handlar helt enkelt om att lösa problem och vilken kick det ger att komma på en lösning på problemet ifråga. Moral och konsekvens finns inte med i resonemanget utan allt handlar om att utvidga gränserna för vad som är möjligt. Det är ungefär som för de vetenskapsmän som var med och gjorde kärnvapen möjliga. Det var inga onda människor som gjorde det av illvilja mot mänskligheten, men de (flesta) funderade heller inte speciellt mycket på konsekvenserna av deras vapenutveckling.

  När det gäller t.ex. Stuxnet och Flame så är det självklart mycket avancerade sabotage/spion-program men samtidigt är de misslyckade i och med att de upptäckts och kom ut till allmän kännedom. Såna här program är tänkta som en sorts digitala tomahawk-missiler som söker upp sitt mål (bara det) och gör sitt jobb utan att de märks eller kommer lösa någon annanstans, och där misslyckade såväl Stuxnet som Flame. Säkert finns det andra program som är lika, eller betydligt mer, avancerade men som kanske är träffsäkrare och inte avslöjats. Program som just nu finns ute i cyberrymden och har koll på det mesta som pågår, program vars existens vi inte har en aning om. De kan också fungera som digitala bomber och vara programmerade att “explodera” vid en viss tidpunkt eller när en viss händelse/konflikt inträffar.

  1. Lennart Post author

   Bosse, tack, jo Boris Hagelin är ett välkänt namn inom kryptoteknologin. Även om hans kryptomaskin inte var lika avancerad som Enigma.://sv.wikipedia.org/wiki/Boris_Hagelin. En annan intressant svensk inom kryptografin var Yves Gylden, https://sv.wikipedia.org/wiki/Yves_Gyld%C3%A9n som skymtar i Bengt Beckmans fina bok Svenska Kryptobedrifter.

   På tal om “smarta bomber” som endast exploderar när vissa händelser inträffar så har vi ju idag också Sakernas Internet med allt smartare sensorer som mycket väl kan inställas på att göra starta en reaktion om något speciellt inträffar.

    1. Lennart Post author

     Bosse, ja det sägs att Sakernas Internet är mycket sårbart i sin nuvarande utformning. Säkerheten är eftersatt helt enkelt och det är oroväckande.

Comments are closed.