Politik

Vattenföroreningarna i världshaven betydligt värre än väntat

Att världshaven är betydligt mer förorenade än hittills trott visar, tillsammans med den globala uppvärmningen, hyr oerhört prekärt läget nu håller på att bli för mänskligheten.

Economist skriver i veckans nummer: The world’s deepest ocean trenches are packed with pollution

NOT far off the coast of Guam lies the deepest point on Earth’s surface, the Mariana trench. Its floor is 10,994 metres below sea level. If Mount Everest were flipped upside down into it, there would still be more than 2km of clear water between the mountain’s base and the top of the ocean. Such isolation has led many to assume that it and similar seabed trenches will be among the few remaining pristine places on the planet. However, a study led by Alan Jamieson of Newcastle University in England, has shown that nothing could be further from the truth. As Dr Jamieson and his colleagues report this week in Nature Ecology and Evolution, trenches actually are loaded with pollutants.

Att USA under de närmast4 fyra till åtta åren, eller längre, kommer att ha en helt ansvarslös regeringen som helst vill öka luft och vattenföroreningarna, visar hur farligt det har blivit för oss alla.