Politik

Ygeman och regeringen förklarar krig mot de grovt kriminella gängen i Malmö

Att regeringen nu inser att man måste ta till krafttag mot de organiserade brottsligheten i Malmö, som vad jag förstår mest består av invandrargäng som livnär sig på knarksmuggling.

Det är som med alla gerillakrig, det behövs väldiga resurser för att stoppa en relativt litet antal brottslingar. Något som regeringen nu äntligen verkar förstå.

Jag har själv varit på Möllevången många gånger, där en ung man, svårt brottsbelastad enligt Aftonbladet, sköts ihjäl. Och jag slogs av hur många förvånansvärt billiga frisörer som har butiker i närheten. Något som Ygeman klargjorde är en del av den organiserade brottsligheten.

Vilket får mig att undra varför man inte helt enkelt stänger deras butiker.

Jag brukar också gilla att promenera i utanför den Pildammsparken, utanför viken en snöskottare nyligen sköts och skadades mycket svårt för några dagar sen. Att två områden som jag själv brukar vistas i har utsatts för attentat säger mig att det här håller på att spåra ur.

Brottsbekämpningen har också en teknologisk aspekt. Och Ygeman nämner Viber, Skype och Telegram, men inte den säkraste appen av dom alla, Signal. Hur som helst, det kommer att ta ofantliga resurser och många långa år för att få gängen att minska.

I alla fall positivt att man nu säger sig vara beredda att ta krafttag.