Politik

Landar i snöstorm på Minneapolis St Paul Airport, Frankrikes Emmanuel Macron och det åderförkalkade USA

Efter en tre-timmars nattflygning från ett soligt och varmt San Francisco, med folk i kortbyxor, så landar vi i full snöyra på flygplatsen i Minneapolis St Paul. Kunde lika gärna vara svenk fimbulvinter.

Observationer, WiFi-uppkopplingen i både San Francisco och här i Minneapolis St Paul är jätteenkel och består av ett klick och inget annat. På Kastrup måste man fortfarande anmäla sig och bifoga sitt epostkonto, vilket har gjort att jag hittills aldrig ens har lyckats använda WiFi på Kastrup.

En nackdel här i Minnesota är att man bara får det fria WiFI-et på nittio minuter och jag blir kvar här i tre timmar i väntan på flyget till Toronto. Men jag tar för givet att man kan klicka på igen.

Emmanuel Macrons oberoende presidentkampanj i Frankrike är ett mönster för hur det kunde vara i USA om man bara ville. Men eftersom allt handlar om gigantiska kampanjdonationer på flera hundra miljoner dollar om inte nu miljarder, så finns det bara två partier och Emmanuel Macron skulle aldrig kunna ske i USA

Vilket betyder att den tidigare så vibrerande amerikanska demokratin nu steg för steg inskränks och landet inte längre kan sägas vara en demokrati.

Kanske Donald Trump är den förste i en rad icke-demokratiska populistiska presidenter av en typ som mest påminner om Berlusconi? Finansierade av en liten samling miljardär-oligarker som jag skrev om igår. Hur kommer USA om tjugo år då att se ut?

Ska se om jag kan hitta något att äta och gå runt i den gigantiska terminalen och kolla läget.