Politik

New York Times uppmärksammar den svenska åsiktskorridoren och integrationsproblem i Sverige och EU

Att det skulle kunna finnas några som helst problem för stora mängder migranter från helt andra kulturer i Syrien, Afghanistan, Irak eller Somalia att integreras i det svenska samhället och på bara någon generation bli fullgoda medelsvensson skulle slå svenska invandringsivrare som inte bara otänkbar men rent befängd.

Att det finns en “åsiktskorridor” i Sverige där bara vissa migrationsvänliga åsikter får framföras, uppmärksammas nu av James Traub i New York Times. Den som brukar titta på Veckans Brott på SvT kan dock se den numera pensionerade polisprofessorn Leif G.W. Persson helt öppet hålla med polisen och förundersökningsledaren vid grova brottsenheten hos Örebropolisen Peter Springare när denne påpekar att invandrare är överrepresenterade i de brottmål han får hantera.

Så vill vi ha Donald Trump, Marie Le Pein och Jimmie Åkesson som ledare för våra nationer, eller är det kanske bättre att minska inflödet av migranter från konservativa religiösa kulturer som hotar att helt förändra våra egna liberala nationer? Även om det betyder att dom riskeras att dödas i Syrien eller Afghanistan?

Det är serie frågor som inte har något enkelt och entydigt svar. Vare sig i USA eller Sveirge.

The Hard Truth About Refugees

The Swedes have a word, “asikstkorridor,” which translates as “opinion corridor” and describes all those things considered incorrect not only to say but to think. One of those taboos, as I discovered when I visited Sweden at the height of the refugee crisis in the fall of 2015, is the idea that refugees from conservative Muslim countries, especially poorly educated young men, may not integrate into Swedish society as well as, say, relatively secular and prosperous Iranians or Bosnians….

The question that cannot yet be answered is how well the 100,000 or so Syrian, Iraqi, Afghan and other refugees who will be granted permanent residence in the country will integrate. Will they embrace Sweden’s extremely secular, extremely progressive culture? Probably not. Polls find that Muslim immigrants are vastly more conservative than native Europeans on matters of sex, family and the role of religion in public life.

We already know what the political effect has been: The right-wing politics that has convulsed virtually every northern European country, including Sweden, feeds upon public fear of refugees and immigrants. In the Netherlands, which will hold elections this month, mainstream parties have adopted a sharply anti-immigrant line to blunt the appeal of the nativist Geert Wilders; in France, Marine Le Pen, head of the anti-immigrant National Front, is expected to win the most votes in the first round of voting, in late April.

Och den som tror att det finns ett enkelt svar på ett så komplext problem vet inte vad de talar om.

Den som vill se en analogi bör titta på den kristna högern i USA som sen 1600-talet har förpestat det amerikanska samhället med sitt extrema tankegods. Och inte på något sätt blivit mer liberala under de senaste 300 åren? Och om dom inte har gjort det, varför skulle kulturkonservativa flyktingar idag göra det?

Det här är alltså en komplicerad fråga som inte har någon enkel eller ens komplicerad lösning. den har ingen lösning alls, hur man än vrider och vänder på den. En Buddhistisk Koan om man så vill, vad är ljudet på en klappande hand?
Det är bara om vi spränger åsiktskorridoren som vi kan hitta ett svar.

12 thoughts on “New York Times uppmärksammar den svenska åsiktskorridoren och integrationsproblem i Sverige och EU

 1. Thomas Ruuth

  Båda sidor är lika låsta: pk som pi, något av ett ställningskrig…, varken minareter eller knätofs är en framtid värd att leva i! Jodå man ser/läser om det som händer varje dag, men så fort man kritiserar dessa ”öppna hjärtan” och påpekar noll-integrationen är man för somliga en ”rasist”… Sen att invandringspolitiken har lagts om är utifrån reella faktorer. Sen är det ju skillnad på invandrarna, dom vi behöver är utbildade och de sekulariserade som kan assimileras, inga outbildade och religionskonservativa som för alltid kommer att vara utanför!

  1. roger

   ……”så fort man kritiserar dessa ”öppna hjärtan””….
   -Njae, tycker du har fel, snarare så att du anses vänsterextrem om du försvarar “öppna hjärtan”. Att bromsa flyktingströmmen har blivit den nya normen överallt. Om det varit 2016 nu hade jag hållit med dig.

   “dom vi behöver är utbildade och de sekulariserade som kan assimileras, inga outbildade och religionskonservativa som för alltid kommer att vara utanför”…
   -Ingen annan behöver de outbildade heller, vad föreslår du, koncentrationsläger? Finns det utrymme för lite humant tänk, att vi i världens rikaste land kan tänka oss att gå lite minus i någon budgetkolumn under några år för att rädda barn undan bomber?
   I min värld handlar det inte bara om vilka VI behöver utan vilka som behöver oss.

   1. Lennart Post author

    roger, det finns faktiskt ett samhälle som har lyckats ta emot ett stort antal invandrare och flyktingar utan knarkgäng eller arbetslösa ungdomar i förorterna, och det är Kanada.

    Att den svenska migrationen har misslyckats beror nog på att man inte har studerar positiva föregångsbilder.

    Och att man kört på utan att bromsa och ta tag i knarkgängen som vuxit upp som svampar ur marken i förorterna.

    Jag har själv aldrig sett enda ord i pressen om den kanadensiska förebilden. Har någon svensk myndighetsperson ens varit i Kanada för att sätta sig in i hur man ska gå till väga?

    I Kanada gör man också något som den svenska öppna hjärtan-politiken aldrig gjort, man stället faktiskt också krav på de migranter som släpps in i Kanada. Man har en mycket väl fungerande polis som inte som i Sverige ser mellan fingrarna på knarksmuggling och liknande. Samtidigt som det är lättare än i Sverige för invandrare att integreras.

    1. Christer W

     Lennart, det är nog en viss skillnad på förutsättningarna att ta sig till europa och sverige jämfört med nordamerika och kanada. Till sverige går det till med att nästa gå och det är i det närmaste omöjligt gå till kanada.

    2. roger

     Bra skrivet.
     Tycker C har många bra förslag, humant och realistiskt tänk kring invandringen samtidigt som de har många förslag kring att strama upp kraven för dem som väl får/vill stanna.
     För ett rikt åldrande glesbefolkat land är ett fett tillskott av människor i ung/arbetsför ålder en enorm möjlighet som givetvis kommer med stora utmaningar. Görs det här rätt kan det bli riktigt bra. Görs det fel kan det går illa.

   2. Bosse

    att vi i världens rikaste land kan tänka oss att gå lite minus i någon budgetkolumn under några år för att rädda barn undan bomber
    Ett stort problem när det gäller det här är väl att det är just kommunerna som får stå för största delen av notan, och då inte alls kommuner typ Danderyd, Vellinge eller liknande välbeställda kommuner utan redan ekonomiskt hårt ansträngda landsbygdskommuner. Så det finns en oerhörd snedbelastning när det gäller flyktingmottagandet. En snedbelastning som bäddar för motsättningar och i slutändan gynnar politisk extremism.

 2. Bosse

  “Och den som tror att det finns ett enkelt svar på ett så komplext problem vet inte vad de talar om”
  Lennart: Nej precis, och det är en anledning till att jag inte står på någon “sida” i den svenska invandringsdebatten. För tyvärr är båda sidor (ja det är just två sidor som hörs och syns) precis lika extrema i sina åsikter. Dels har vi de som här går under epitetet “invandringskramare” och de kan inte för sitt liv förstå att en ohämmad invandring kan få några som helst negativa konsekvenser för Sverige. Invandring är endast positivt ur alla aspekter och det negativa som händer har absolut inte med invandring och en misslyckad integrationspolitik att göra. På andra sidan står de mer nationalistiska. De som i allt högre grad överger de traditionella partierna och blir ivriga SD-förespråkare. Enligt dem är i stort sett alla problem i Sverige kopplade till invandringen och bara alla, eller i alla fall de flesta, invandrare kastades ut så skulle Sverige återigen bli ett harmoniskt Bullerbysamhälle där alla älskar alla. Vilket det aldrig har varit.

  Till de sistnämnda kan jag utan vidare säga att om alla med invandrarbakgrund kastades ut från Sverige så skulle samhället braka ihop. Då kan vi snacka om systemkollaps.

  Till “invandrarkramarna” skulle jag istället ge rådet att öppna ögonen och se hur det går när integrationen totalt misslyckas, eventuellt på grund av ett alltför högt invandringstryck. Det är bara att titta sig om i Sveriges failed areas. Rinkeby, Tensta, Biskopsgården, delar av Malmö, för att bara nämna några områden där Vilda västern-mentaliteten helt tagit över.

  Så vad ska det göras åt det. Ja det är som sagt ett oerhört komplext problem. När det gäller skjutningar och annan extrem våldsutövning tror jag nog att Leif GW har en poäng när han förespråkar att “huvudmännen” (som oftast är kända av polisen) ska punktmarkeras och gripas och åtalas för minsta förseelse för att få bort dem från gatorna. Men visst våldsutövningen är bara en liten del av ett mycket vidare problem så har någon en lösning på detta är det hög tid att presentera den

 3. roger

  Lennart: btw så tycker jag din blog är asjobbig o besöka från mobil. Om det är temat eller infogade bilder/tweets/annonser vet jag inte, men den hoppar ju jävel innan du kan börja läsa.

 4. roger

  Detta var sant för några år sedan, tycker åsiktsklimatet gjort 180. Flyktingströmnen är stoppad, de förmåner de får snörs åt varje dag, ivrigt påhejade av ledarsidor.
  Sedan har ju fläschback-korridoren svällt nåt alldeles kopiöst.
  Ruuth påstår t.ex. att skjutningar etc i förorter inte diskuteras??
  Det är ju på varenda löp o rubrik!

 5. Thomas Ruuth

  Just precis så här är det, tyvärr! Märkligt att positionerna är så låsta mellan dom ”rätt-trogna” som ser rasist-spöken överallt och dom med mer nyanserade perspektiv, som ett evigt skyttegravskrig…, på debatt-fronten inget nytt…! Sånt här klimat gynnar ju polariseringen med allt vad det innebär… Böcker plockas bort skrivna av pk-kritiska personer samt hetsdrev från dom som anser sig vara de ”underbara, fina och besserwisser-smarta”… Otäck tendens, allt medan bilbränder, dödsskjutningar och gängkrig samt islamistisk radikalisering vinner mark i vissa områden, men det vill inte pk se eller prata om, denna våldsspiral drabbar ju främst också invandrare som det i mångfaldens namn påstås värnas om…! Sen vissa feminister som flörtar med islam…, Sverige är inte stort bättre än rostbältet, vissa borde se sig själva i spegeln innan dom högbröstat kritiserar Trump, Putin och andra filurer på världsarenan…!

 6. Linda

  Jag kan hålla med om att vi varit lite naiva när det gäller invandringen men vad vad SKA man då egentligen göra är verkligen frågan. Jag brukar också tycka att utveckligen med att allt fler yrken kommer att försvinna och ersättas av robotar är i längden ohållbar pga att det kommer att leda till allt för stor arbetslöshet och det driver också människor till att rösta på populister. Kanske kan detta vara en lösning http://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-presenterar-stor-satsning-pa-digitalisering-av-skolan/

Comments are closed.