Politik

Sjuk på affärsresa ger insikt i hur sköra våra liv är

På affärsresa i Victoria i Kanada har jag hosta och lätta sinusproblem som snabbt blir värre, mycket värre Efter en dag i hotellsängen i det magnifika Fairmont Empress Hoteförsöker jag gå ut en kort promenad för att hitta något att äta och tvingas kalla på ambulans till närmaste akutklinik.

En ambulans kommer mycket riktigt efter femton minuter med två mycket trevliga och lugna män i 40-åldeåldern som tar prover i sin ambulans och förklarar för mig att dom vist kan köra mig till sjukhuset men att dom då kommer att ta 850 kanadensiska dollar innan jag ens får se en läkare. Inga problem säger jag, jag har försäkringskort. Nej kontant, kreditkort.

Så vi åker och jag sitter i fem timmar på sjukhusets akutavdelning där jag verkligen blir väl omhändertagen. Ingen amerikansk prägel utan mycket mer europeisk.

Men dom kan inte få någon tillgång till min patientjournal i Silicon Valley och kan inte heller använda sociala medier för att kolla med min läkare. Och i min situation så kunde jag inte komma ihåg om jag var allergisk till vissa mediciner eller inte.

Jaså är du inte från Kanada säger alla häpet, Kalifornien, vi älskar San Diego. Tydligen är San Diego för dom vad Los Angeles är för svenska Kalifornien-turister.

Inga större fel hittas men om jag inte hade haft mina kreditkort med mig ut på promenaden eller om dom hade ansett att min situation var så allvarlig att jag måste läggas in, jadå hade det lätt kunnat gått mycket allvarligt. För då hade pengarna skjutit i höjden till rent astronomiska belopp. Trots att jag har sjukförsäkring i Kalifornien.

Men att resa tillbaks till Kalifornien var inte helt enkelt. Lyckligtvis ställde Air Canada upp och hjälpte till med rullstol och personal som snabbt gav mig förtur i den amerikanska långa ringlande passkontrollkön.

Och vad händer om man blir sjuk i tredje världen och om man inte kan gå?

Något man bör sätta sig in i innan man reser utomlands.

9 thoughts on “Sjuk på affärsresa ger insikt i hur sköra våra liv är

  1. Lennart Post author

   Jacob, tack, ja att bli sjuk utomlands är inte kul, var man än befinner sig.

 1. ~Charmkvarken~

  Juste bemötande från ambulansen. Det kunde ha varit värre:

  – För 850 dollar kör vi dig till akuten… 1200 dollar och vi kommer ihåg att stänga bakdörren också.

  1. Lennart Post author

   ~Charmkvarken~ problemet är vad som hänger om man inte har ett fungerande kreditkort med sig. Nå ligger man där på gatan helt utan hjälp. Amex gick inte på det sjukhuset men jag hade ett annat som gick.

 2. Christer W

  Å andra sidan kan det ju vara en viss tröst att du inte hemskickades i lastutrymmet, för då hade du inte kunnat läsa det här.

  I tredje världen? Det beror på vem du känner och om du har försäkringar som täcker för området du är i. (och kostar därefter)

 3. Bosse

  Oj hoppas du är bättre, krya på dig.

  “Så vi åker och jag sitter i fem timmar på sjukhusets akutavdelning”
  Ja det låter väldigt likt svenska förhållanden 😉

Comments are closed.