Politik

Självstyrande traktorer och långtradare tar över på fält och motorvägar

“Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen” skrev det tyske diktaren Matthias Claudius i slutet på 1700-talet. Och precis samma sak gäller idag, något som jag själv kan vittna om när jag för fyra år sen gick runt i Falkenberg och upptäckte en mängd självstyrande gräsklippare runt de prydliga villorna nere vid stranden.

Min gode vän Janne Norberg tipsade mig tidigare idag om självstyrande traktorer som snart kommer att invadera Hälsingland, och för några veckor sen fick jag höra den spännande historien om världens första självstyrande långtradare, som om några år kommer att friställa hundratusentals långtradarchaufförer.

Samtidigt ser världen inte alltid ut som vi skulle tro. På en hackathon på Robarts Research Institute på Western University i London i Ontario i Kanada berättade jag för en neurovetenskapsman hur imponerad jag var av att se hur IT/system idag kan identifiera Artärbråck i hjärnan. Varvid den tysk-födde vetenskapsmannen jag talade med blixtsnabbt svarade , ” det är väl ingenting imponerande, det kan ju minska barn göra. Det är först när datorerna kan upptäcka tumörer och bråck som vi människor inte kan upptäcka som det blir intressant.

Så förarlösa bilar, långtradare, gräsklippare och traktorer är egentligen endast marginalt intressanta så länge som de inte kan göra saker som vi människor inte kan göra.

Och i fallet med förarlösa bilar blir det att köra säkert och spara miljoner liv.

Den riktigt stora tröskeln kommer när vi får självstyrande flygplan, som vi faktiskt redan har haft i ett par decennier, men endast med piloter som överser planets autopilot varje steg av vägen och omprogrammerar den när så behövs.

När kommer vi att våga sätta oss i en jumbojet helt utan mänskliga piloter?

2 thoughts on “Självstyrande traktorer och långtradare tar över på fält och motorvägar

  1. Kurt

    En förarlös skördetröska kan ju definitivt köra bättre än en med förare, man undviker överlapp och glapp i sådden om man styr skördetröskan med hjälp av GPS. Men det har ju funnits i några år.

Comments are closed.