Politik

Med Trump, kan den liberala amerikanska demokratin komma igen eller försvinner den för alltid?

Det finns historiska exempel på att extrem-regimer har störtats och demokratin har återställts; Nazityskland är kanske det mest slående, följt av Japan, Mussolinis Italien och ett antal latinamerikanska diktaturer. Men det är inte många och priset i mänskliga liv har varit skyhögt.

Kommer Vladimir Putins diktatur att störtas och rysk demokrati att återinföras? Hur blir det i Turkiet?

I Donald Trumps USA pekar mycket på att den liberala amerikanska demokrati som härskat i USA sen Franklin D Roosevelts tid från 1933 –till April 1945 nu en gång för alla har slängts på historiens skräphög för att inte komma tillbaks i sin gamla skepnad under de närmaste decennierna.

Hur samhället kommer att utvecklas vet vi redan en hel del om. Inskränkt rösträtt i sydstaterna och ett växande antal delstater i Mellanvästern. Liberala institutioner försvagas och krossas och miljöförstöring är plötsligt inne och frihet jämställs med vapen och kvinnoförtryck och abortförbud.

Alt-RIGHT-rörelsen definierar den nya politiska likriktningen och det demokratiska partiet befinner sig i reträtt.

När de allt extremare republikanerna en gång har fått majoritet i en delstat, som nu senast i Iowa, så biter dom sig fast och förhindrar et demokratisk återkomst genom att begränsa valdeltagandet.

En ny samhällsmodell dyker plötsligt upp och hotar världsfreden. Och nej, det var inte ofrånkomlligt att Hitler skulle förlora, lika litet som det är ofrånkomligt att Trumps Alt-RIGHT-rörelsen kommer att förlora.

Historien kan lika gärna gå åt andra hållet. Med ett allt mer auktoritärt amerikanskt samhälle med flera på varandra följande “Starka Män” av vilka Trump bara är den första i en lång rad.

2 thoughts on “Med Trump, kan den liberala amerikanska demokratin komma igen eller försvinner den för alltid?

  1. Bosse

    Ja det ser onekligen dystert ut när det gäller demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Både i USA och resten av världen, nu i de “starka männens” tid. På tal om t.ex. Turkiet och Erdogan så skulle det vara rent förödande om Trump viker sig för Erdogans krav och lämnar ut Fethullah Gülen samt vänder kurderna ryggen. Det skulle vara den definitiva spiken i kistan för USA som rättsstat.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7a8BB/erdogans-krav-pa-trump

    1. Lennart Post author

      Bosse, det som skrämmer mig är att miljoner människor i USA och EU inte är ute på gatorna och demonstrerar. Parallellerna med 30-talet är påtagliga. Putin, Trump, Erdogan, vem hade trott att något sådant ens var möjligt.

Comments are closed.